Foto: EPA-EFE/UKRANIAN JOINT SERVICE OPERATION PRESS HANDOUT , EPA-EFE/SERGEI SAVOSTYANOV / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT, Shutterstock

Tim istražitelja tvrdi da je razotkrio tajnu agentkinju ruske vojne obaveštajne agencije GRU koja se čitavu decenija kretala među zaposlenima u NATO-u u Napulju pretvarajući se da je latinoamerička dizajnerka nakita.

Agentkinja GRU predstavljala se kao Marija Adela Kufelt Rivera i govorila da joj je otac Nemac, a majka Peruanka.

Zapravo, to nije imalo nikakve veze sa njenim poreklom. „Marija“ je bila agentkinja GRU-a iz Rusije. Njeno pravo lice je razotkrila mreža Belingket u partnerstvu sa nekoliko medija uključujući “Republiku” u Italiji i “Špigl” u Nemačkoj.

Živela u mnogo država, družila se sa zaposlenima u NATO-u

Tokom karijere živela je u Rimu, Parizu, i na Malti da bi se oko 2013. godine nastanila u Napulju, italijanskom gradu u kom se nalazi NATO komanda.

U Napulju je otvorila radnju za prodaju nakita pod imenom “Serein” i vodila aktivan društveni život. Njeni poznanici kažu da je zahvaljujući ulozi sekretarke u napuljskom ogranku međunarodnog “Lions kluba” uspela da se sprijatelji sa mnogim zaposlenima u NATO-u, a sa jednim od njih je bila i u kratkoj vezi.

Podaci se prikupljali godinama

Kristo Grozev, izvršni direktor Belingketa i glavni istražitelj, prvi put Riveri ulazi u trag prilikom pregleda procurele baze podataka graničnih prelaza koju je objavila grupa hakera koja se protivi režimu Aleksandra Lukašenka.

Grozev je pretražio brojeve ruskih pasoša za koje je poznato da ih koriste operativci GRU-a, kada mu je ime Marija Adela Kufelt Rivera privuklo pažnju. Nastavio je da kopa i utvrdio da je ona putovala pod nekoliko ruskih pasoša sa serijskim brojevima sličnim onima koje koriste drugi GRU operativci.

Takav pasoš je koristio i agent koji je optužen za napad novičokom na bugarskog trgovca oružje Emilijana Gebreva i drugi GRU operativac koji je umešan u napad na Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Solzberiju 2018. godine.

Grozev je takođe utvrdio da je 15. septembra 2018. Rivera kupila kartu iz Napulja za Moskvu. Dan ranije, Belingket je sa ruskim partnerom “Insajderom” objavio članak o dvojici trovača iz Solsberija, pod imenom Ruslan Boširov i Aleksandar Petrov, ukazujući na nepravilnosti u podacima u pasošu koje ukazuju da su povezani sa bezbednosnim službama.

Istražitelji misle da su tada Riveru povukli njeni šefovi, koji su strahovali da bi drugi operativci sa sličnim brojevima pasoša mogli biti kompromitovani.

Dva meseca nakon iznenadnog odlaska iz Napulja, Rivera je na Fejsbuku na italijanskom jeziku pokušala da objasni iznenadni nestanak.

”Istina koju konačno moram otkriti… Kosa raste nakon hemoterapije, kratka je, ali je tu. Svi mi nedostajete, ali pokušavam da dišem”, napisala je Rivera.

Pročitajte još:

Nije uobičajeno da špijun godinama „bude jedna osoba“

Ono što je istražiteljima upalo u oko jeste to što su je Rivera godinama imala isti identitet, s obzirom na to da je praksa da GRU agenti putuju u inostranstvo zbog brzih kratkoročnih misija i redovno menjaju identitete, dok u retkim slučajima poput ovog, neki špijuni provode godine pod istim lažnim identitetom.

Takođe, neobično je to što je Rivera putovala pod ruskim pasošem, ali razlog tome bi mogao da bude to što je uspostavila vredne kontakte pod tim identitetom zbog čega GRU nije želio da je izgubi.

BONUS VIDEO Izložba uništenih ruskih oklopnih vozila u centru Kijeva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar