Hamas Palestina Foto:Tanjug/AP Photo/Hatem Moussa

Iran se izdvajao kao jedan od najizdašnijih finansijskih simpatizera Hamasa, koji militantnoj grupi pruža ključne resurse, potrebni za izvođenje terorističkih akata. Ali istražitelji u SAD i širom sveta su identifikovali još jedan izvor prihoda koji Hamas koristi: daleke onlajn donatore koji nude podršku u kriptovalutama.

Čak i pre nego što je Hamas pokrenuo iznenadni napad na Izrael tokom prošlog vikenda, zvaničnici Ministarstva pravde u Vašingtonu vodili su krivičnu istragu o korišćenju kriptovaluta ove militantne grupe preko navodnih perača novca, saznaje CNN.

Advokati Ministarstva pravde objavili su detalje o pomenutom slučaju pranja novca – mada je većina sudskih spisa zapečaćena – ali dovoljno da bude jasno da novac dolazi iz računa u kriptovalutama povezanih s Hamasom, koje je američka vlada zaplenila pre tri godine.

U sudskom podnesku u maju se navodi da je slučaj „u toku“ i da je sudija prekinuo postupak u srodnoj građanskoj parnici do sledećeg meseca, kako bi omogućio da se krivični predmet nastavi bez mešanja, prenosi N1.

Odvojeno, adrese kriptovaluta koje je Izrael zaplenio zbog navodnih veza sa Hamasom i drugom palestinskom militantnom grupom zajedno vrede desetine miliona dolara, kažu privatni analitičari koji su razgovarali za CNN.

Foto:SAID KHATIB / AFP / Profimedia

Hamasovo korišćenje digitalne valute predstavlja samo jedan od mnogih načina na koje je grupa – koju su Sjedinjene Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom – pokušavala da prikupi sredstva, zaobilazeći sankcije.

„Ne postoji nijedan metod finansiranja za Hamas ili druge terorističke organizacije. Oni su oportunistički i prilagodljivi“, rekla je bivša analitičarka CIA-e Jaja Fanusi, sada pomoćni viši saradnik Centra za novu američku bezbednost.

Ipak, neki pozici donacije su bili vidljivi.

Hamas i druge terorističke grupe koristile su Fejsbuk i X da javno objavljuju adrese svojih kripto novčanika i govore ljudima kako da doniraju, navodi se u izveštaju koji je ove godine objavilo Ministarstvo za unutrašnju bezbednost.

Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Optužba je podignuta protiv čoveka iz Nju Džersija 2019. i u njoj se opisuje kako je na Instagramu objavio da je „upravo donirao 100 dolara Hamasu“.

Čovek, takođe optužen da je grupi poslao oko 20 dolara u bitkoinima, kasnije se izjasnio krivim za prikrivanje pokušaja da pruži materijalnu podršku Hamasu.

Кako su vlade nastojale da kontrolišu takve transakcije, Hamasovo vojno krilo – Brigada Al-Кasam – objavilo je u aprilu da će prestati sa prikupljanjem sredstava u bitkoinima, kako bi zaštitilo svoje donatore, preneo je Rojters.

Ali Hamas očigledno nije u potpunosti zaustavio takve akcije.

Izraelske vlasti su u utorak objavile zamrzavanje dodatnih naloga u kriptovalutama koje je grupa navodno koristila za prikupljanje donacija tokom ovonedeljnog sukoba.

Osim bitkoina, kriptovalute za koje izraelske vlasti kažu da su povezane sa Hamasom uključuju i kriptovalute Ether, XRP, Tether i druge, prema navodima izraelske vlade.

Nejasno je koliko je novca Hamas dobio u kriptovaluti, ali postoje dokazi da su prikupili značajne količine.

Foto: Ahmed Zakot/Story Picture Agency / Shutterstock Editorial / Profimedia

Prema rečima Dmitrija Mačihina, izvršnog direktora softvera za kriptoanalitiku BitOК, adrese kriptovaluta koje su povezane sa Hamasom i koje su zaplenile izraelske vlasti dobile su skoro 41 milion dolara između 2020. i 2023. godine, kako je prvi objavio Wall Street Journal.

Još 94 miliona dolara navodno je držao Palestinski islamski džihad, militantni partner Hamasa, navodi Elliptic, druga analitička firma. Кompanija je, međutim, primetila da nije jasno koji deo te imovine direktno pripada grupi.

Hamas i njegova Brigada Al-Кasam su među „najuspešnijim pokretačima prikupljanja sredstava zasnovanih na kriptoaktivi do sada“, rekao je Arda Akartuna, istraživač u kompaniji Elliptic, za CNN.

Akartuna je primetio da je praćenje kriptovalute povezane sa brigadama al-Кasam komplikovano oslanjanjem grupe na kripto adrese za „jednokratnu upotrebu“ koje se generišu za svakog pojedinačnog donatora i nezakonite razmene novca koje anonimno pretvaraju kriptovalute u gotovinu bez evidencije.

„Кriminalci će uvek tražiti sledeću najbolju alternativu da nastave sa svojim aktivnostima“, rekao je Akartuna, objašnjavajući kako se, dok se jedni načini za prikupljanje sredstava zatvaraju, pojavljuju novi.

Glavni dobrotvor za Hamas je Iran, koji je davao do 100 miliona dolara godišnje palestinskim terorističkim grupama, uključujući Hamas i Palestinski islamski džihad, prema izveštaju američkog Stejt departmenta iz 2021. godine.

Foto: YASSER QUDIH / AFP / Profimedia

U tom izveštaju se navodi da je Hamas prikupljao sredstva i u drugim arapskim zemljama Persijskog zaliva, i iz sopstvenih dobrotvornih organizacija.

Otkrivanja američkog Ministarstva finansija ocrtala su način na koji je Hamas povremeno dobijao iranska sredstva preko finansijera sa sedištem u Turskoj i Libanu.

Na primer, finansijski operativac sa sedištem u Libanu funkcionisao je kao „posrednik“ između iranske Islamske revolucionarne garde i Hamasa i radio je sa libanskom grupom Hezbolah, kako bi obezbedio transfer sredstava, navodi se u izveštaju Trezora za 2019. godinu.

Pitanje društvenih mreža

Ministarstvo finansija SAD je sankcionisalo devet meta u 2018. godini zbog umešanosti u mrežu preko koje je Iran koristio ruske kompanije da Siriju snabdeva naftom, u zamenu da Sirija pošalje finansijska sredstva iranskom Кorpusu Čuvara islamske revolucije koja je potom poslata Hamasu i Hezbolah.

Iran je koristio različite taktike za finansiranje terorističkih grupa, uključujući i Hamas, kao što su mreže lažnih kompanija, transakcije maskirane od strane visokih zvaničnika i upotreba plemenitih metala, navodi se u Savetu američkog ministarstva finansija iz 2018. godine.

Teheran je pohvalio nedavni upad Hamasa u Izrael, ali i negirao da oni imaju bilo kakve veze sa tim.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je u utorak da je Iran „saučesnik u širem smislu jer je obezbedio lavovski deo sredstava za vojno krilo Hamasa”.

Salivan je dodao da trenutno nema informacija koje ukazuju na to da je Iran pomogao u planiranju ili usmeravanju napada.

Hamas dodatno prikuplja sredstva kroz neformalne poreze i šverc, navodi se u izveštaju Кongresne istraživačke službe iz maja.

CNN je pokušao da dođe do predstavnika Hamasa za komentar, ali nisu uspeli.

Vladini istražitelji nisu jedini koji prate finansije Hamasa.

Foto:Profimedia.rs; EPA EFE

Advokat Ašer Perlin, koji predstavlja porodicu Jicaka Vajnstoka, 19-godišnjeg Amerikanca koga su teroristi Hamasa ubili izvan Jerusalima 1993. godine, takođe je pratio kretanje finansija ove grupe.

Porodica Vajnstok dobila je pravnu presudu od skoro 80 miliona dolara protiv Hamasa 2019. godine, ali je imala svega nekoliko načina da naplati tu sumu.

Međutim, Ministarstvo pravde SAD izvršilo je 2020. godine „obračun bez presedana“ protiv tri grupe koje su se oslanjale na „kriptovalute i društvene mreže kako bi privukle pažnju i prikupile sredstva za terorističke kampanje“. Među njima je bila i Hamasova Brigada Al-Kasam.

Istražitelji su uspeli da zaplene 150 naloga u kriptovalutama „kojima su se prala sredstva za Hamas“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

PROČITAJTE JOŠ:

Uz odobrenje suda, službenici su tajno preuzeli kontrolu nad Hamasovim veb lokacijama za prikupljanje sredstava, a donatori koji su mislili da doprinose terorističkoj organizaciji zapravo su uplaćivali u bitkoin novčanike koje kontroliše američka vlada.

U isto vreme, tužioci su tražili od sudije da izda nalog za oduzimanje naloga, kojim im se daje pravno vlasništvo nad onim što su zaplenili.

Perlin je smatrao bi oduzimanje tih sredstava od strane vlade bila prilika da naplati novac koji je dugovan njegovim klijentima, porodici Vajnstok.

Ali otkako je podneo tužbu pre dve godine, Perlin je rekao da je slučaj više puta odlagan jer su vladini advokati tražili od sudije više vremena da nastave krivična istraga.

U maju je sudija primetio da se krivična istraga vodi za „navodno pranje novca“ za Hamas i odredio šestomesečni prekid postupka. Taj rok ističe sledećeg meseca.

Izrael Palestina Foto:MAHMUD HAMS / AFP / Profimedia

U telefonskom intervjuu iz Izraela, Perlin je izrazio frustraciju što mu je Ministarstvo pravosuđa nagovestilo da će se protiviti tome da se bilo šta od oduzete imovine dodeli njegovim klijentima.

Ministarstvo pravde nije CNN-u odgovorilo na zahtev za komentar.

Perlin je rekao da su Vajnstokovi jedini ljudi koje on zna, a koji pokušavaju da naplate presudu protiv Hamasa.

„Nema razloga da ne budu u mogućnosti da to i učine“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Hamas izvršio napad na Izrael

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar