Foto: M.K./ATAImages

Iz Kabineta predsednika Republike Srpske Milorada Dodika saopštili su danas da je vreme ultimatuma prošlost i da Dodik neće podleći pretnjama i ucenama.Ovo su saopštili reagujući na poziv evropske parlamentarke Tineke Strik Kancelariji visokog predstavnika (OHR) da Dodiku da "kratkoročni ultimatum za povlačenje njegovih najnovijih poteza i da ga smeni s funkcije u slučaju nepoštovanja tog ultimatuma".

Dodik je potpisao ukaz o proglašenju zakona kojima se u RS neće provoditi odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH, koje je prehodno visoki predstavnik Kristijan Šmit poništio.

„Očito da evropska parlamentarka Tineke Strik nije upoznata o pravnom sistemu Republike Srpske i BiH, te da je, pretpostavićemo, u opštem neznanju dala sebi za pravo da komentariše akte donesene od najvišeg zakonodavnog organa u RS – Narodne skupštine Republike Srpske, na ovakav način, i da ih kvalifikuje kao secesionističke“, naglasili su u saopštenju iz Dodikovog kabineta.

Dodali su da je „vreme ultimatuma iza nas i da predsednik RS neće podleći nikakvim pritiscima i pretnjama“, već će „nastaviti da štiti interese RS i svih njenih građana, njenu imovinu i teritoriju“.

Naveli su da je „zapanjujuća drskost“ to što je Tineke Strik „uopšte pomislila da glas jednog nelegalnog i nelegitimnog stranca može biti merodavniji od 300.180 glasova građana Republike Srpske“.

„Građani RS su ti čije je mišljenje jedino važno i oni su svoj stav iznijeli 2. oktobra 2022. godine jasno rekavši da žele Milorada Dodika za svog predsednika“, naveli su iz Dodikovog kabineta.

Dodali su da je „apsolutno nemoguće i da se kosi sa zdravim razumom i osnovnim postulatima demokratije da neizabrani stranac, koji pri tom, ni za funkciju koju priželjkuje da obavlja nema potvrdu Saveta bezbednosti, na bilo koji način utiče na volju građana Republike Srpske i njene izabrane predstavniike“.

Vlasti u RS ne priznaju Kristijana Šmita za visokog predstavnika u BiH, jer Savet bezbednosti UN-a, zbog protivljenja Rusije i Kine, nije potvrdio njegovo imenovanje na tu funlkciju.

***

BONUS VIDEO: Dodik se oglasio o odnosu sa Vučićem i izborima u RS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar