Foto: TANJUG/David Crane/The Orange County Register via AP

Moćna oluja, koju je podjarila tzv. atmosferska reka što je došla sa Tihog okeana, izazvala je danas poplave širom Južne Kalifornije, pokrenuvši klizišta, ostavivši mnoge stanovnike bez struje i nateravši, u nekim oblastima, stanovništvo u zbegove.

Oko 1,4 milion ljudi u oblasti Los Anđelesa, uključjujći Holivud Hils i Beverli Hils, od jutros su pod uzbunom na nagle poplave. Tamo je već palo oko 23 centimetara kiše, a meteorolozi najavljuju još padavina i pretnju od naglih poplava i muljevitih i kamenitih odrona smatraju „naročito opasnom situacijom“, piše N1.

U centru Los Anđelesa juče je palo 10,41 centimetar kiše, čime je potučen rekord za to područje, postavljen još 1927. godine, a koji je iznosio 6,48 centimetara, saopštila je nacionalna meteorološka služba SAD.

Na severu Kalifornije, na području zaliva San Francisko, oluja je juče ulice pretvorila u reke, a obarala je i drveće i električne vodovode sa vetrovima od preko 94 kilometara na čas. U planinama, udari vetra bili su i do 128 kilometara na sat.

Foto: TANJUG/AP Photo/Ethan Swope

Južnije, u San Hozeu, hitne službe vadile su putnike iz njihovih automobila kroz prozore i spasavale žitelje jednog kamper-naselja za beskućnike duž nabujale reke.

Oluja se potom premestila na jug Kalifornije, a evakuacije su naređene u kanjonima koji su prethodno opustošeni u požarima pa su postali podobni za stvaranje klizišta, to jest za obrušavanje mulja i kamenica.

U okrugu Santa Barbara škole ne rade. Ova oblast je 2018. teško stradala od klizišta.

Širom Kalifornije, jutros je bez struje ostalo više od 543.000 potrošača.

Foto: TANJUG/Brittany Murray/The Orange County Register via AP

U planinama Sijera Nevade očekuju se obilne snežne padavine i vozačima se ne savetuje da putuju tamošnjim drumovima.

Veći deo Kalifornije još se oporavljao od prethodne atmosferske reke koja je tamo harala prošle sedmice. Najnovija, zvana „Ananas Ekspres“ protezala se skoro od Havaja do obale severne Kalifornije, i tamo je stigla u subotu.

Atmosferske reke su relativno uski oblaci vlage koji se formiraju iznad okeana i mogu izazvati obilne kiše dok prolaze preko kopna.

Guverner Gevin Njusom proglasio je vanredno stanje na područjima Los Anđelesa, Orindža, Riversajda, San Bernadina, San Dijega, San Luis Obispoa, Santa Barbare i Venture.

***

BONUS VIDEO: Od 13 mostova oštećenih u poplavama u Aleksandrovcu, popravljen je ukupno nijedan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar