Sergey Protosenya Foto:Društvene mreže

Bivši glavni menadžer ruskog gasnog giganta „Novateka“ Sergej Protosenja (55), njegova žena i ćerka pronađeni su mrtvi u iznajmljenoj vili u letovalištu Ljoret de Mar u blizini Barselone. Biznismen, čije se bogatstvo procenjuje na 400 miliona evra, pronađen je obešen, dok su tela njegove žene i ćerke pronađena sa ubodnim ranama.

Ubistva su se dogodila 19. aprila, navode mediji, ali javnost to saznala dva dana kasnije. Španska policija ispituje dve mogućnosti – da je Protosenja ubio ženu i ćerku, pa se potom obesio ili da je neko ubio celu porodicu i potom inscenirao mesto zločina.

Ruski milioner, koji je nekada bio član upravnog odbora energetske kompanije „Novatek“ uglavnom je živeo u Francuskoj poslednjih godina.

Pročitajte još:

„Novatek“, kompanija u kojoj je radio Protosenja, najveći je nezavisni proizvođač prirodnog gasa u Rusiji, ali njen uspeh od male firme ranih 2000-ih do kompanije vredne 79 milijardi evra uglavnom se pripisuje bliskim vezama sa Kremljom. U prilog tome govori i činjenica da je ključni akcionar „Novateka“ Grenadij Timčenko, jedan od najbližih ljudi Vladmira Putina i njegov lični prijatelj već nekoliko decenija.

Istog dana sličan slučaj u Moskvi

Istog dana kada su u Španiji pronađena tela Protosenje, njegove žene i ćerke, identičan slučaj dogodio se ši u Moskvi. U luksuznom stanu na 14. spratu zgrade u ruskoj prestonici pronađena su tela Vladislava Avajev (51), bivšeg zvaničnika Kremlja i nekadašnjeg potpredsednik Gasprom banke, nejgove žene Jelene i ćerke Marije (13).

Vladislav Avajev Foto: Sergei Fadeichev / TASS / Profimedia/Društvene mreže

Kako navode mediji, tela milionera, njegove supruge i ćerke pronašla je starija ćerka Anastasija (26) koja je ušla u stan na silu nakon što satima nije mogla da stupi u kontakt ni sa kim iz porodice. Sva tri tela imala su rane od vatrenog oružja. Telo Vladislava i Jelene pronađeno je u dnevnoj sobi, dok je Marija ležala u lokvi krvi u spavaćoj sobi.

Kako su zvanično saopštili iz policije, u stanu je pronađeno 13 komada oružja, za koje je Avajev navodno imao dozvolu. Izvori iz policije navode da u stanu nisu pronađeni tragovi premetačine niti ima znakova da je neko osim članova porodice bio u stanu.

Uzrok smrti nije zvanično saopšten, ali prvi izveštaji ukazuju da je ruski biznismen upucao suprugu i ćerku, a potom sebi presudio zbog ljubomore. Prema jednoj teoriji, Vladislav Avajev ubio je svoju ženu nakon što je saznao da je trudna sa njegovim vozačem. Međutim, navodi da je Jelena bila trudna nisu potvrđeni. Druga teorija je da je bogati bankar saznao da ga žena vara sa vozačem, koji je prethodno dao otkaz.

BONUS VIDEO Krstarica „Moskva“ – ponos ruske flote

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar