Aleksej Reznikov
Aleksej Reznikov Foto:REUTERS/Gleb Garanich

Bivši ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov napisao je tekst za britanski Gardijan u kojem je pozvao na jedinstvo u borbi protiv Rusije da se ne bi dogodio Treći svetski rat.

On je je svoje zapadne saveznike upozorio na to da pregovori sa Moskvom neće doneti mir i da je ruski predsednik Vladimir Putin i dalje odlučan u tome da u potpunosti uništi Ukrajinu.

Vladimir Zelenski Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

„Bilo kakav dogovor sa Kremljom ne bi okončao sukob. Rusija traži priznanje okupiranih teritorija Ukrajine kao svoju teritoriju u zamenu za završetak rata. Rusija ne priznaje postojanje Ukrajine i ukrajinskog naroda“, napisao je on za Gardijan.

Reznikov je to stanje uporedio sa međunarodnim zahtevima 1938. godine kada je, u želji da se spreči ono što će postati Drugi svetski rat, u Minhenu potpisan sporazum kojim su Sudeti iz Čehoslovačke prešli u sastav Trećeg Rajha.

„Iz istorije znamo da Hitlera to nije zaustavilo. Ubrzo je Treći Rajh imao potpunu kontrolu nad onim što je ostalo od Čehoslovačke, uključujući i njen vojni arsenal, koji je kasnije odigrao važnu ulogu u invaziji na Poljsku i Francusku. Putinovi postupci prate sličan obrazac“, piše on.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV / SPUTNIK / KREMLIN

Reznikov je u ponedeljak podneo ostavku. Njegov odlazak usledio je nakon skandala oko nabavke u ministarstvu odbrane. On nije bio lično umešan u koruptivne šeme. Prema diplomatskim izvorima, Reznikov bi mogao da postane ambasador Ukrajine u Velikoj Britaniji.

Primedbe bivšeg ministra usledile su u trenutku kada kontraofanziva Ukrajine sporo napredovala. Uprkos nekim nedavnim uspesima, njene trupe tek treba da oslobode veliki deo južne Ukrajine, koji je okupirala Rusija.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je u sredu posetio Kijev i obećao milijardu dolara za novu vojnu pomoć, rekao je da je malo verovatno da se uspostavi diplomatski odnos sa Moskvom. Blinken je razgovarao sa Zelenskim i pohvalio uspeh Ukrajine na frontu.

Entoni Blinken Foto: Celal Gunes / AFP / Profimedia

„Bilo je stvarnog napretka u proteklih nekoliko nedelja“, rekao je Blinken.

Ali neki zapadni saveznici sugerišu da će Ukrajina morati da napravi kompromis. U avgustu je viši pomoćnik NATO-a Stijan Džensen izazvao bes u Kijevu kada je rekao da će Ukrajina možda morati da ustupi deo zemlje Rusiji u zamenu za mir i članstvo u NATO-u. Džensen se kasnije izvinio.

Reznikov smatra da se Putin neće zaustaviti na Ukrajini.

Foto: Alexandr Kryazhev / Sputnik / Profimedia

„Dozvoliti Rusiji da dobije ukrajinske resurse samo će povećati ambicije Kremlja i dovesti do novog velikog rata u istočnoj Evropi, koji će u sve uključiti i NATO“, piše on.

Prema njegovim rečima, „recept za pobedu“ Ukrajine je jasan. To podrazumeva obnavljanje granica Ukrajine iz 1991. godine, povlačenje ruskih trupa, i kažnjavanje ratnih zločinaca.

Pročitajte još...

Uoči predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama 2024. godine i mogućeg povratka Donalda Trampa u Belu kuću, Reznikov poziva prijateljske ministre odbrane da nastave vojnu podršku Ukrajini.

„Pozivam na jedinstvo, hrabrost i konsolidovanu akciju. To je jedini način da spasemo ovaj svet od katastrofe ‘Trećeg svetskog rata'“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare