afrički soj korona
Foto:EPA-EFE/JUSTIN LANE

Čarls Roberson, 73-godišnjak iz Vašingtona, umro je od listerije - bakterijske infekcije koju je "pokupio" u restoranu brze hrane i to popivši milkšejk.

Kako piše Dejli mejl, Robertsonu su prvenstveno počeli da trnu vrat i ruke. Njegova supruga Linda Roberson podnela je tužbu zbog muževljeve smrti protiv restorana brze hrane „Frugals“, zbog nemarnosti u proizvodnji, distribuciji i prodaji milkšejkova.

„Frugals“ je priznao da je istragom otkriveno da mašina za pravljenje milkšejkova nije bila pravilno očišćena.

Zbog utnulosti koju je Roberson osetio, morao je da ide na operaciju zbog mogućih neuroloških problema, nakon čega je otpušten u rehabilitacioni centar.

Međutim, Robersonovo stanje se u međuvremenu pogoršalo i nekoliko nedelja kasnije je preminuo.

Listerija je infekcija koja obično nastaje konzumiranjem hrane koja je kontaminirana ovom bakterijom. Većina ljudi koji se zaraze neće se ozbiljno razboleti. Ali u nekim slučajevima može da izazove konfuziju i pobačaj kod trudnica. Stariji od 65 godina i osobe sa oslabljenim imunitetom najviše su izloženi riziku.

bakterija
Foto: Science Photo Library / Sciencephoto / Profimedia

Smrt može da nastupi kada se infekcija proširi van creva, pa može da utiče na centralni nervni sistem, što može da dovede do utrnulosti.

Sporni restoran je prestao da koristi svoje mašine za pravljenje milkšejkova 8. avgusta, ali simptomi ove bakterije mogu da se jave i do 70 dana kasnije.

Stručnjaci su ukazali da je neophodno da se dobro očisti mašine za pravljenje šejkova, jer u suprotnom može da dođe do razmnožavanja ove bakterije.

„Frugals“ je saopštio da je obustavio prodaju milkšejkova na svim lokacijama, kao i da će sve mašine biti testirane na listeriju.

Mnoge namirnice mogu da sadrže ovu bakteriju, ali se ona obično nalazi u nepasterizovanom mleku i sirevima.

Pročitajte još...

Blagi simptomi, kao što su dijareja i povraćanje obično počinju 24 sata od konzumiranja kontaminirane hrane i uglavnom traju jedan do tri dana. Međutim, ako se infekcija proširi izvan creva, ona postaje invazivna bolest. Infekcija se leči antibioticima.

Prema dostupnim informacijama, otprilike 1.600 Amerikanaca godišnje oboli od listerije, a oko 260 umre.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar