Foto:Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia; profimedia.rs

Ruske trupe četiri meseca pokušavaju da zauzmu selo Sinkivka na istoku Ukrajine. Na mapi to izgleda lako. Njihov položaj je na ivici šume. Udaljen samo 500 metara od ukrajinske linije fronta. Napadi su na svakih nekoliko dana. Njihovi pohodi se završavaju na isti način: potpuna katastrofa. Oklopna vozila jure preko terena i često nešto pođe po zlu. Ukrajinci dronovima i artiljerijom gađaju pešadiju i obično je kraj fatalan.

„Tamo je stvarno užasno“, kaže Gleb Molčanov, ukrajinski operater dronova, pokazujući video koji je snimio iznad bojnog polja oko 6,5 kilometara severoistočno od grada Kupijanska.

Slike su jezive – smrznuta tela u rovovima. U blizini su izgoreli ostaci borbenih vozila BMP-1, najmanje njih 10. Uprkos tome, Rusi nastavljaju sa borbom, piše Gardijan.

Skoro dve godine nakon ruske invazije Ukrajina je odustala od ofanzive. Umesto toga, koristi strategiju aktivne odbrane: zadržava Ruse i izvodi povremene kontraudare. Moskva ipak želi da ide napred. Mobilisala je desetine hiljada vojnika u oblasti Kupijanska. Mnogi su bivši zatvorenici, regrutovani direktno iz zatvora i služe u jedinicama „Oluja-Z“ .

Rusija Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

Kremlj ima dva cilja – da povrati Kupijansk i zauzme Avdijivku, grad nedaleko od okupirane regionalne prestonice Donjecka. Moskva do sada nije uspela da postigne nijedan vojni cilj i u tom procesu izgubila je veliki broj vojnika, tenkova i opreme.

Poteškoće koje je Rusija doživela u Sinkivki ukazuju na širi problem sa kojim se obe vojske suočavaju. Rusi su, izbacivši ukrajinske vojnike iz šume i nekoliko sela, imali određeni taktički uspeh. Ali značajan napredak bio je gotovo nemoguć, u eri jeftinih i smrtonosnih dronova, kaže Molčanov.

Rezultat ekstenzivne upotrebe bespilotnih letelica od strane Ukrajine i Rusije je vrsta ratovanja koja tradicionalnu doktrinu NATO-a čini „prilično zastarelom“, kaže on. Komad kamikaza dronova košta 400 dolara. Kupuju se na kineskom onlajn tržištu Alibaba.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Rusija je Kupijansk zauzela tri dana od početka invazije, ali ga je izgubila sedam meseci kasnije. Putin je navodno naredio svojim generalima da zauzmu teritoriju duž istočne obale reke Oskil na kojoj se nalazi ključni železnički grad. To uključuje Sinkivku, nekadašnji zaselak sa tri puta, kao i susedna sela Petropavlivka i Kučerivka.

„Šta će se dalje dalje desiti zavisi od koliko će oružja Kijev dobiti. Možda imamo dovoljno za odbranu. Ali to nije dovoljno da se pobedi neprijatelj, rekao je načelnik vojne uprave Kupijanska Andri Besedin. On je dodao da su argumenti u Vašingtonu, gde su republikanci u Kongresu blokirali 61 milijardu dolara bezbednosne pomoći Kijevu, imali ogroman uticaj na Kupijansk i sudbinu 3.500 ljudi koji su tamo ostali.

Sa svojim trupama koje su tamo zaglavljene, osvetoljubiva Rusija uništava grad. Prošle godine je uništen muzej u Kupijansku. Bombardovana je bolnica, poliklinika i zgrada opštine. Pogođena je i pijaca, fabrika za preradu mesa, ribarska prodavncia.

Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Besedin je rekao da je Kupijansk nekada bio slatko mesto, sa fabrikama, kompanijama i školama. Na pitanje da li Kupijansk ima budućnost, Besedin je odgovorio: „Da. Možemo pomoći kada se oslobode Donjecka i Luganska oblast“.

Uprkos napadu Moskve, Besedin je rekao da pojedini stanovnici odbijaju da odu. „U septembru i januaru vlasti su izvršile prinudnu evakuaciju roditelja sa decom. U Sinkivki nema više civila, ali nekoliko stanovnika, većinom starijih i dalje je u svojim domovima uprkos raketama S-300 i avio-bombama“.

Mnogi postaju žrtve. Ina Diakiv, neurohirurg u regionalnoj bolnici u Harkovu, rekla je da su joj pacijenti iz Kupijanska i okolnog okruga rekli da žele da ostanu. „Kažu da čuvaju svoja imanja ili da ne mogu da odu zbog kućnih ljubimaca“, kaće ona.

Pročitajte još...

Predviđanja da će Rusija pokrenuti masovnu ofanzivu početkom januara na Kupijansk pokazala su se pogrešnim. Guverner Harkovske oblasti Oleh Sinjehubov rekao je da se neprijatelj pregrupiše. Prošle nedelje, ruske snage su izvele dva do pet napada dnevno, u poređenju sa 15 do 20 tokom nove godine. Ipak, zimski uslovi su otežavali operacije.

Molčanov je rekao da Moskva tek treba da smisli plan koji bi joj omogućio da probije odbrambenu liniju Ukrajine. „Trenutno smo u svojevrsnom tehnološkom zastoju. Rusi odlučuju gde i kada će da napadnu. Ali mislim da ne mogu da dobiju Kupiansk. Nijedna strana ne može da pobedi bez trika ili inovacije“, kaže on.

Prošle nedelje, Molčanov i njegov tim su ispred Sinkivke primetili otiske stopala na snegu koji su ih odveli do podzemnog skrovišta, koji je bio iskopan ispod napuštenog ruskog oklopnog vozila. Molčanov je zumirao svojom kamerom za dron i potom je bacio bombu. Nije bilo poznato da li je unutra bilo ljudi. „Moj posao je da ubijam Ruse. Nije trebalo da dolaze ovamo. Njih mi nije žao“, zaključio je on.