Foto: WAKIL KOHSAR / AFP / Profimedia

Avganistanski predsednik Ašraf Gani položio je danas zakletvu za novi mandat u predsedničkoj palati u Kabulu, dok u međuvremenu njegov rival Abdulah Abdulah održava paralelnu ceremoniju inauguracije i odbija da prizna Ganija kao predsednika.

Televizijski snimci pokazuju Ganija kako daje zakletvu u predsedničkoj palati u Kabulu na svečanosti kojoj prisustvuje veći broj stranih diplomata, uključujući posebnog predstavnika Zalmaja Kalilzada. piše BBC.

Vašington post piše da je na Ganijevoj inauguraciji došlo do eksplozije, ali da nema žrtava.

Predsednički kandidat i suparnik na spornim izborima Abdulah Abdulah održao je vlastitu ceremoniju u isto vreme čime je pokazao da pregovori između dva tabora i Kalilzada u svrhu postizanja dogovora nisu bili uspešni.

Prethodno je avganistanska izborna komisija proglasila da je Gani pobednik septembarskih izbora, ali je inauguracija odgađana da bi se omogućili razgovori sa odlazećim najvišim izvršnim zvaničnikom Abdulahom.

Abdulah, čija je kancelarija osnovana u skladu sa sporazumom o podeli vlasti posle prethodnih spornih izbora, zapretio je da će održati paralelnu inauguraciju istog dana i formirati svoju administraciju.

SAD su, navodno, zatražile od Ganija da odgodi polaganje zakletve da bi se održali pregovori sa njegovim starim suparnikom, ali to se nije dogodilo. Oba političara poslala su pozivnice na svoje ceremonije. Kako obojica tvrde da polažu pravo na mesto predsednika, Avganistan bio mogao da upadne u politički haos, samo nekoliko dana nakon što su SAD i talibani potpisali sporazum o povlačenju međunarodnih snaga predvođenih SAD.