Foto:profimedia.rs

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da se "intenzivna faza rata sa Hamasom uskoro završava" i da može da dođe do prebacivanja vojnog fokusa na severnu granicu Izraela sa Libanom, gde sukobi sa militantnom grupom Hezbolah svakodnevno prete da eskaliraju. Ovu grupu direktno podržava Iran, a zvaničnici Izraela i Hezbolaha više puta su prethodnih dana isticali da su spremni na rat.

Netanjahu je, međutim, obećao da će Izrael nastaviti da deluje u Gazi sve dok militantna grupa Hamas ne bude eliminisana.

„To ne znači da će se rat završiti, ali će se rat u sadašnjoj fazi završiti u Rafi. Ovo je istina. Nastavićemo da kosimo travu kasnije“, rekao je Netanjahu za televiziju Kanal 14 u svom prvom intervjuu lokalnim izraelskim medijima od 7. oktobra.

Benjamin Netanjahu Foto: Menahem Kahana / AFP / Profimedia

Katastrofa u Rafi

Više od milion Palestinaca sklonilo se u Rafu pre nego što je Izrael započeo svoju vazdušnu i kopnenu operaciju u gradu na jugu Gaze, prkoseći pozivima međunarodne zajednice da obustavi napade. Od tada je oko 800.000 ljudi raseljeno iz Rafe, gde je agencija Ujedinjenih nacija za hranu opisala uslove kao „apokaliptične“.

Granični prelaz Gaze sa Egiptom, koji predstavlja vitalnu ulaznu tačku za humanitarnu pomoć, ostao je zatvoren od kada ga je izraelska vojska zauzela početkom prošlog meseca.

Međunarodni pritisak na akcije Izraela u Gazi se povećao oc početka operacije u Rafi. Prošlog meseca, najviši sud UN naredio je Izraelu da odmah obustavi svoju kontroverznu vojnu operaciju, nazvavši humanitarnu situaciju „katastrofalnom“.

Rafa Foto: Saeed Qaq/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Delimičan dogovor sa Hamasom?

Netanjahu je sada u intervjuu rekao da je spreman da napravi „delimičan dogovor“ sa Hamasom, kojim bi pojedini zarobljenici koje je oteo Hamas bili vraćeni u Izrael, ali je ponovio stav da će se rat nastaviti i nakon prekida vatre „da bi se postigao cilj eliminisanje” Hamasa.

„Nisam spreman da odustanem od toga“, rekao je Netanjahu.

On se suočio sa protestima širom Izraela, tokom koji su demostranti pozivali na prekid vatre u Gazi i povratak svih talaca. U subotu su porodice zarobljenih učestvovale u antivladinim protestima, te su demonstracije održane u Tel Avivu, Jerusalimu i brojnim drugim gradovima. Mnogi demonstranti su tražili od vlade da prihvati sporazum o oslobađanju talaca.

Plan prekida vatre u tri faze koji podržavaju SAD podrazumeva „trajni prekid neprijateljstava, u zamenu za oslobađanje svih talaca koji su još u Gazi i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Gaze“.

Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

Nevolje za Netanjahua

Čini se da se takođe produbljuju sukobi između izraelske vlade i vojske. Netanjahu se našao pod velikim pritiskom članova njegove vlade i izraelskih saveznika, uključujući Sjedinjene Države, da osmisli strategiju za posleratno upravljanje Gazom.

Odgovarajući na komentare Netanjahua, iz Hamasa navode da reči koje je koristio izraelski premijer pokazuju da on traži samo delimičan sporazum, a ne prekid rata u Gazi.

Netanjahuovi stavovi su „jasna potvrda njegovog odbacivanja nedavne rezolucije Saveta bezbednosti i predloga američkog predsednika Džozefa Bajdena“, navodi se u saopštenju Hamasa.

Hamas i dalje insistira da svaki sporazum uključuje „jasnu potvrdu trajnog prekida vatre i potpuno povlačenje iz pojasa Gaze“.

Hezbolah Foto:Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Rat se širi na sever?

Netanjahu je za Kanal 14 takođe rekao da će „nakon završetka intenzivne faze rata sa Hamasom postojati mogućnost da Izrael prebaci deo snaga na sever, što će i učiniti“.

„Pre svega, radi zaštite, a drugo, da i naše stanovnike vratimo kući. Ako to možemo politički, to bi bilo sjajno. Ako ne, uradićemo to na drugi način, ali ćemo sve vratiti kući – sve stanovnike severa i juga“, dodao je on.

Hezbolah, islamistička militantna grupa koju podržava Iran, jedna je od najmoćnijih paravojnih snaga na Bliskom istoku i izvodi smrtonosne napade iz južnog Libana na područja u severnom Izraelu od 8. oktobra, dan nakon napada Hamasa na Izrael.

Izrael je na napade Hezbolaha odgovorio udarima u kojima su ubijeni militanti grupe, među kojima su i visoki komandanti.

Desetine hiljada Izraelaca evakuisano je iz svojih domova na severu Izraela zbog sukoba koji je u toku. Ispraznila su se i sela širom južnog Libana.

POGLEDAJTE JOŠ:

Porast prekograničnih napada poslednjih nedelja pojačao je zabrinutost zbog mogućeg izbijanja još jednog velikog rata sukoba na Bliskom istoku.

Izraelski zvaničnici rekli su SAD da planiraju da prebace resurse iz južne Gaze u severni Izrael u pripremi za moguću ofanzivu protiv te grupe, rekli su američki zvaničnici za CNN. Implikacije šireg rata između Izraela i Hezbolaha mogle bi biti razorne, rekao je za CNN visoki američki zvaničnik.

Američki zvaničnici su ozbiljni zabrinuti da bi u slučaju velikog rata između Izraela i Hezbolaha, militantna grupa koju podržava Iran, mogla da preplavi izraelsku protivvazdušnu odbranu na severu, uključujući i sistem protivvazdušne odbrane „Gvozdena kupola“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar