Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Stanovnici bogatog naselja Rubljovka u Rusiji navikli su na malo buke. Dom velikih vila ruske političke i poslovne elite, uključujući Vladimira Putina, zatvorenih vrata, šumovita oblast zapadno od Moskve poznata je po ekstravagantnim kasnonoćnim zabavama i raskošnim vatrometima.

Ali u utorak ujutro ih je uznemirilo nešto glasnije – zvuk dronova koji su eksplodirali u vazduhu.

„Bilo je kao bum, bum, bum, u prilično brzom nizu. Jedna od eksplozija je potresla našu kuću; to nije bilo nešto što smo ranije iskusili“, rekao je Andrej, biznismen koji živi u selu Barvikha u srcu Rubljovke.

Moskva i njena predgrađa našle su se na udaru dronova, baš kada je Rusija pokrenula još jedan smrtonosni talas vazdušnih napada na Kijev.

Ministarstvo odbrane, koje je okrivilo Ukrajinu za napad dronom, saopštilo je da je osam dronova gađalo grad preko noći – ali ruski mediji bliski bezbednosnim službama pisali su da je taj broj višestruko veći, sa više od 25 dronova koji su učestvovali u napadu, prenosi Gardijan.

Jedan ruski zvaničnik je rekao da su najmanje dva drona gađana iznad Rubljovke, oblasti u kojoj se takođe nalazi Putinova državna rezidencija Novo-Ogarjevo. Napadi dronovima označili su najnoviji incident koji je razotkrio kako je Putinova sudbonosna odluka da napadne Ukrajinu pre 15 meseci sada vratila rat kući.

Ranije u maju, dve bespilotne letelice su preletele Kremlj u smelom noćnom napadu, a prošle nedelje je antiputinovska milicija koju podržava Ukrajina izvela kratak prekogranični napad.

Neki Moskovljani koje su u utorak probudili dronovi opisali su prijavljeni ukrajinski napad kao „logičan“ deo rata koji Kremlj i dalje naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

„Svi razumeju da ako pucamo na njih, napadi bi se mogli vratiti na nas“, rekao je Dmitrij, koga su u utorak ujutro probudila mesta eksplozije dok je bio u svom stanu u gradu Odintsovo, u blizini Rubljovke. Rekao je da je posle napada otišao na spavanje.

„Neki ljudi su uznemireni, ali ništa me više ne može iznenaditi. Ukrajina je već ranije pogodila Kremlj. Ovo je logičan sledeći korak“, rekao je čuvar u Žukovki, elitnoj zatvorenoj zajednici u blizini mesta gde su se napadi dogodili.

Foto: Tanjug/AP

Za druge, baraž dronova u utorak je bio zastrašujući, možda nudeći mali i neujednačen uvid u svakodnevni teror koji doživljavaju Ukrajinci kao rezultat ruskih napada. Stanovnica jednog od pogođenih stambenih blokova u Moskvi opisala je da je čula „snažnu“ eksploziju i osećala se „uplašeno“.

Za razliku od Kijeva, Moskva je do sada bila zaštićena od razaranja koje je nanela Putinova invazija.

Ankete su pokazale da su mnogi u prestonici prestali da obraćaju pažnju na rat, jer su restorani i barovi i dalje zakrčeni Moskovljanima željnim da uživaju u toplom vremenu. Ova očigledna apatija je frustrirala neke od agresivnijih proratnih pristalica, koji su u utorak obnovili svoje pozive za širu vojnu i ekonomsku mobilizaciju, korake koje je Kremlj do sada odlučio da izbegava.

Foto: Tanjug/Denis Voronin/Moscow News Agency via AP

Predviđajući buduće ukrajinske udare, Aleksandar Khinštejn, visoki član ruskog parlamenta, pozvao je Ruse da se naviknu na „novu realnost“.

Ali rani znaci ukazuju da se čini da Kremlj želi da umanji napade od utorka i projektuje osećaj normalnosti.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, rekao je da Putin nema neposredne planove da se obrati zemlji i tvrdi da „ne postoji neposredna pretnja za stanovnike Moskve i moskovskog regiona“. Kasnije u utorak, ruski predsednik je pohvalio protivvazdušnu odbranu Moskve.

PROČITAJTE JOŠ:

Andrej Kolesnikov, viši saradnik Centra za Evroaziju Karnegi Rusija, sa sedištem u Moskvi, rekao je da su udari usledili u vreme kada je opšta anksioznost u Rusiji zbog rata opala, uprkos široko rasprostranjenim očekivanjima na zapadu da će Ukrajina uskoro pokrenuti kontra- ofanzivno.

Kolesnikov je citirao podatke koje je prikupila nezavisna anketna i istraživačka organizacija Levada-Centar prema kojima je 20 odsto Rusa reklo da je osećalo anksioznost, strah ili strah zbog rata u Ukrajini, što je pad sa 47 odsto prošlog leta, kada je Kremlj najavio delimičnu mobilizaciju.

Foto: Tanjug/AP

Ali, rekao je Kolesnikov, incidenti poput napada dronovima u utorak mogli bi da imaju opipljiv uticaj na stavove Rusije prema borbama u Ukrajini.

„Ako se pokaže da napad dronom nije samo izolovani incident, to će poslužiti kao podsetnik da su neprijateljstva već u prestonici i da Putin nije svemoćan. Ovo bi moglo donekle uticati na javno mnjenje u korist pokretanja mirovnih pregovora“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar