Čoe Son Hui Foto:EPA-EFE/YONHAP

Severna Koreja po prvi put u istoriji ima ženu na čelu ministarstva spoljnih poslova. Čeo Son Hui, bliska savetnica Kim Džong Una tokom nuklearnih pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama, imenovana je na poziciju šefice severno korejske diplomatije u trenutku kada se Pjongjang priprema za završni nuklearni test.

Takođe, njeno imenovanje dolazi u trenutku kada napetost na Korejskom poluostrvu dostiže vrhunac, jer Severna Koreja agresivno pojačava program testiranja oružja prkoseći sankcijama Ujedinjenih nacija.

Pročitajte još:

Specijalni predstavnik SAD za politiku Severne Koreje Sung Kim upozorio je u utorak da Vašington veruje da se Severna Koreja sprema da izvede sedmu nuklearnu probu – prvu od 2017. godine.

Međunarodna agencija za atomsku energiju takođe je u saopštila da Severna Koreja „priprema nuklearno mesto za testiranje“, upozoravajući da je situacija oko nuklearnog programa Pjongjanga „prilično zabrinjavajuća“.

Uz to, Severna Koreja je samo ove godine izvela 17 lansiranja raketa, uključujući dva uspešna testiranja interkontinentalnih balističkih projektila.

Koja je uloga Son Hui u ovim aktivnostima?

Imenovanje Son Hui na mesto šefice diplomatije, u ovom napetom periodu nije slučajno. Ova žena je igrala ključnu ulogu tokom samita Severne Koreje sa SAD, predvodeći agresivne pregovore sa američkim vođstvom bivšeg predsednika Donalda Trampa. Njene izjave objavljene u severnokorejskim državnim medijima smenjivale su se između pretnji „nuklearnim obračunom“ do ponuda za dijalog.

Čoe Son Hui Foto:EPA-EFE/LUONG THAI LINH

Takođe je bila na mestu zamenice ministra spoljnih poslova i pratila Kim Džong Una na samitima u Singapuru 2018. godine i Hanoju godinu dana kasnije, sedeći pored njega za pregovaračkim stolom.

U svojoj poslednjoj izjavi za javnost u martu prošle godine, zahtevala je od SAD da prestanu sa „neprijateljskom politikom“ protiv Severne Koreje, misleći na zajedničke vežbe sa Južnom Korejom.

Ceo život u nuklearnim pregovorima

Inače, nova šefica diplomatije je rođena 1964. u Pjongjangu. Ćerka je bivšeg premijera Severne Koreje Čoe Jong Rima.

Prvi put se pojavila u medijima 1997. godine kao prevodilac severnokorejskih delegata u četvorostranim nuklearnim pregovorima sa susedima. Ponovo se pridružila pregovorima tokom pregovora 2000-ih i od tada se uglavnom kretala u ovoj oblasti.

BONUS VIDEO: Kim Džong Un predstavio novo naoružanje Severne Koreje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar