Džulijan Asanž Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž zvanično je slobodan čovek nakon što je priznao krivicu za jednu tačku optužnice Amerike, na osnovu Zakona o špijunaži. On je privatnim avionom stigao u rodnu Australiju, gde su ga sačekali supruga i otac. Ključni razlog zašto ga je Amerika krivično gonila jeste snimak koji je "Vikiliks" objavio, a koji prikazuje kako je vojska SAD iz helikoptera pucala na civile u Bagdadu.

Asanž u Australiji

Asanž je izašao iz aviona koji ga je vratio u Australiju uz klicanje okupljenih ljudi, preneo je „Skaj njuz“. On je sa uzdignutom pesnicom mahao gomili koja se okupila na aerodromu u Kanberi. Zatim je otišao do porodice i prijatelja, i zagrlio svoju ženu Stelu Asanž.

Njegova supruga Stela podelila je ranije sliku osnivača „Vikiliksa“ kako izlazi iz suda na mreži „Iks“.

Foto:David GRAY / AFP / Profimedia

„Džulijan izlazi iz saveznog suda na Sajpanu kao slobodan čovek. Ne mogu da prestan da plačem“, napisala je ona.

Asanž se izjasnio krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

Sjedinjene Države navode da je Asanž u zaveri sa Čelsi Mening pristupio poverljivim informacijama na kompjuterima Ministarstva odbrane.

Otkako je pokrenut 2006. godine, sajt „Vikiliks“ je postao poznat po objavljivanju hiljada poverljivih dokumenata koji pokrivaju sve, od filmske industrije do nacionalne bezbednosti i ratova.

Snimak ubistva u Bagdadu

„Vikiliks“ je 2010. objavio snimak iz američkog vojnog helikoptera koji prikazuje ubistvo civila u Bagdadu u Iraku.

Glas u prenosu je pozvao pilote da ih „sve zapale“, a na pojedince na ulici pucano je iz helikoptera.

Kada je na lice mesta stigao kombi po ranjene, pucano je i na njega.

U napadu su ubijeni Rojtersov fotograf Namir Nur-Eldin i njegov pomoćnik Said Čmag.

Džulijan Asanž Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Zločini u Avganistanu i Iraku

„Vikiliks“ je objavio stotine hiljada dokumenata koje je predala bivša obaveštajna analitičarka američke vojske Čelsi Mening.

Dokumenti koji se odnose na rat u Avganistanu otkrivaju kako je američka vojska ubila stotine civila u neprijavljenim incidentima.

Dalji dokumenti iz rata u Iraku otkrivaju da je ubijeno 66.000 civila – više nego što je ranije prijavljeno. Dokumenti su takođe pokazali da su iračke snage mučile zatvorenike.

Među podacima je više od 250.000 poruka koje su poslale američke diplomate. Oni su otkrili da SAD žele da prikupe „biografske i biometrijske“ informacije – uključujući skeniranje šarenice, DNK uzorke i otiske prstiju – ključnih zvaničnika u UN.

Džulijan Asanž Foto:Tanjug/AP Photo/Eugene Hoshiko

9/11 pejdžer poruke

„Vikiliks“ je objavio oko 573.000 presretnutih poruka pejdžera poslatih tokom terorističkih napada 11. septembra u Sjedinjenim Državama.

Poruke uključuju porodice koje proveravaju svoje najmilije i vladine službe koje reaguju na napade.

„Predsednik je preusmeren, neće se vraćati u Vašington, ali nije siguran gde će otići“, navodi se u jednoj poruci.

Mejlovi demokrata

„Vikiliks“ je objavio i hiljade hakovanih mejlova sa naloga šefa kampanje Hilari Klinton – Džona Podeste, uoči predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

U mejlovima, Podesta je izbornog rivala Klintonove Bernija Sandersa nazvao „ludim“ jer je kritikovao Pariski sporazum o klimatskim promenama.

U mejlovima se takođe navodi da je saradnik CNN-a obavestio štab Klintonove o pitanju koje će biti postavljeno tokom debate koju je vodio emiter.

Tajming curenja doveo je do optužbi da „Vikiliks“ namerno pokušavao da diskredituje Hilari Klinton.

Sajt je takođe objavio informacije koje su procurile sa Yahoo naloga republikanke Sare Pejlin 2008.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare