Foto: Tanjug/AP /Eugene Hoshiko

Japan se danas molitvama, cvećem i zastavama uvijenim u crne trake, oprostio od Šinza Abea, političara sa najdužim premijerskim stažom, koji je ubijen na predizbornom skupu prošle nedelje.

Duga kolona ljudi formirala se ispred centralnog tokijskog budističkog hrama Zojoji, gde je održana pogrebna ceremonija.

Foto: Tanjug/AP /Eugene Hoshiko

Povorka sa Abeovim telom proći će potom kroz centar Tokija, pored zgrade parlamenta u koju je istaknuti japanski političar prvi put ušao kao mladi poslanik 1993. i zgrade vlade iz koje je vodio naciju u dva mandata kao premijer.

Foto: Tanjug/AP /Eugene Hoshiko

Abe će biti kremiran na privatnoj ceremoniji, kojoj će prisustvovali samo članovi porodice i bliski prijatelji, navodi Rojters.

Foto: Tanjug/AP /Eugene Hoshiko

Američki državni sekretar Entoni Blinken u ponedeljak ujutru stigao je u Tokio na povratku iz jugoistočne Azije kako bi se oprostio od Abea, a ministarka finansija SAD Dženet Jelen i potpredsednik Tajvana Vilijam Laj, došli su u privatnu posetu kao prijatelji porodice.

Foto: Tanjug/AP /Eugene Hoshiko

Francuski predsednik Emanuel Makron poslao je snimak saučešća objavljen na zvaničnom predsedničkom Tviter nalogu zemlje, nakon što je posetio japansku ambasadu u Parizu.

Foto: Tanjug/AP /Eugene Hoshiko

„Sećam se svih naših sastanaka i zajedničkog rada, posebno tokom moje posete Japanu 2019. godine. Izgubio sam prijatelja. Služio je svojoj zemlji sa velikom hrabrošću i odvažnošću“, rekao je Makron.

Foto: Tanjug/AP /Eugene Hoshiko

Osumnjičeni ubica, uhapšen na licu mesta i identifikovan od strane policije kao 41-godišnji Tecuja Jamagami, verovao je da je Abe pomagao versku organizaciju kojoj je njegova majka davala donacije, objavila je novinska agencija Kjodo, pozivajući se na istražne organe.

Foto: Tanjug/AP /Eugene Hoshiko

Japanski ogranak južnokorejske Crkve ujedinjenja potvrdio je juče da je majka osumnjičenog za ubistvo bivšeg japanskog premijera članica te crkve, ali je negirao navode da je crkva od bilo koga tražila velike donacije.

Foto: Tanjug/AP /Eugene Hoshiko

Predsednik japanskog ogranka ove crkve, Tomihiro Tanaka, rekao je da Abe nije bio član crkve, kao ni osumnjičeni za ubistvo Tesuja Jamagami, čiji su motiv za ubistvo, kako su pisali mediji, bile velike donacije njegove majke, i bankrot koji je usledio, navodi Rojters.

BONUS VIDEO: Transport ranjenog Abea helikopterom u bolnicu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar