Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Zbog velikog porasta infekcija koronavirusom Slovenija zaoštrava već postojeće mere, pa će od utorka stupiti na snagu zabrana kretanja izvan opšina prebivališta, najavio je u nedelju uveče predsednik slovenačke vlade Janez Janša.

„Ograničenje kretanja na opštine najpre će biti na snazi sedam dana za područje cele države, a relaksiranje će se onda postupno uvoditi po regijama koje će prve ograničiti širenje epidemije“, objavio je Janša na svom Tviter profilu.

„Broj novoobolelih od Kovida-19 raste, zato uvodimo nove mere iz vladinog plana za kontrolu širenja epidemije“, naveo je.

Janša je naglasio da za sada neće biti potrebe za smeštaj obolelih u šatore ili druge slične objekte.

U Sloveniji je u subotu potvrđeno 1.675 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pet je obolelih umrlo, što je drugi najveći broj obolelih od početka epidemije, najveći nakon rekordnih 1.961 zaraza dan ranije.

Pročitajte još:

I dalje se povećava broj obolelih u bolnicama, gde je u nedelju ležalo 508 pacijenata, od čega 71 na intenzivnim odeljenjima.

Slovenija od početka pandemije ima ukupno nešto manje od 23.000 zaraženih, a 241 osoba je umrla.

Trenutno je 625.8 zaraženih na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana, što je jedan od viših brojeva u Evropi.

Od subote je na snazi ‘lokdaun’, pa su među ostalim zatvorene trgovine, osim onih koje prodaju hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad frizerskih i kozmetičkih salona, velnes centara, bazena, bioskopa, pozorišta i teretana, a nastava u školama odvija se onlajn.

Odluka koju je u nedelju uveče obznanio Janša neočekivana je, s obzirom na to da se ovih dana o njoj govorilo samo kao o krajnjoj mogućnosti.

Zatvaranje u granice opština koje je bilo na snazi u prvom talasu epidemije, nailazilo je naime na vrlo oštre kritike i proteste.

Tada su neki tvrdili da je mera nesrazmerna opasnosti. Osporavana je na Ustavnom sudu koji je tada na kraju presudio da sama po sebi nije u suprotnosti s Ustavom, jer je donesena zbog zaštite javnog zdravlja, ali Vladi je naložio da njenu opravdanost proverava jednom nedeljno, zavisno od razvoja epidemiološke situacije.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar