Izrael Palestina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Francisco Seco

Napad izraelskih tenkova, pešadije i oklopnih inženjerijskih jedinica preko noći na pojas Gaze nije bio prvi od napada Hamasa na južni Izrael 7. oktobra, ali je svakako bio najveći. Imao je nekoliko navedenih namena.

„Kroz raciju smo eliminisali teroriste, neutralisali pretnje, demontirali eksplozive, neutralisali zasede“, rekao je portparol izraelske vojske Danijel Hagari.

Ovo je opisano kao „taktička operacija“, što znači da je bila ograničenog obima, trajala je samo nekoliko sati, pri čemu su se sve izraelske snage vratile nepovređene nazad u Izrael, rekao je njihov portparol, prenosi BBC.

Izraelska vlada je u više navrata rekla da namerava da započne potpuni vojni upad u Gazu kako bi trajno uništila vojnu sposobnost Hamasa. Mnogi analitičari postavljaju pitanje da li je to izvodljivo, imajući u vidu istorijsku sposobnost Hamasa da zameni izgubljene komandante i oružje.

Napad preko noći će izraelskim planerima obezbediti neke obaveštajne podatke, ali što duže Izrael čeka da započne svoj upad, to će Hamas imati više vremena da se pripremi za njega, uključujući obnovu neke od odbrambenih sistema za koje Izrael kaže da ih je uništio preko noći.

U onome što je u vojnom žargonu poznato kao „operacija oblikovanja“, snimak koji su objavile Izraelske odbrambene snage (IDF) prikazuje oklopnu kolonu koja probija granični zid i napreduje preko otvorenog peščanog terena na severnoj periferiji Gaze.

Zrnasti crno-beli snimci, snimljeni sa termovizijskih kamera postavljenih i na bespilotne letelice i na vozila, zatim pokazuju vatru iz tenkova koja pogađa neidentifikovane mete na srednjoj udaljenosti. Nema snimka koji pokazuje da tenkovi manevrišu u tesno zbijenim stambenim područjima grada Gaze.

Uključeni su tenkovi Merkava Mark IV – za koje se kaže da su među najnaprednijim na svetu – iako to nije sprečilo Hamasove borce da onesposobe i zarobe jedan od njih 7. oktobra.

Foto: EPA-EFE/HAITHAM IMAD

„Jedinstveno“, kaže bivši komandant tenkova britanske vojske Hamiš de Breton-Gordon, „izraelski tenkovi Merkava mogu da nose četiri vojnika specijalnih snaga u leđima, tako da je ovaj nalet trebalo da zauzme ključne lokacije, protivtenkovske položaje i to je ono što smo mi nazvali ‘izviđanje vatrom’“.

On dodaje da bi zbog izraelske superiorne noćne opreme očekivao da oni deluju efikasnije od Hamasa u mraku.

Još jedno vozilo koje se nalazi na snimku koje je objavila IDF je oklopni buldožer D9.

Ironično, to je bio običan civilni buldožer koji je prikazan na snimku Hamasa kako ruši zid na granici sa Gazom uoči njihovog napada na južni Izrael 7. oktobra.

PROČITAJTE JOŠ:

Ali vozila koje koristi IDF imaju specijalizovanu vojnu svrhu: da uklone prepreke, ruševine i zamke ispred trupa koje napreduju. Pod rukovodstvom IDF-ovog borbenog inženjerskog korpusa, oni imaju hebrejski nadimak „Dobi“, što znači „medo“, i korišćeni su u prethodnim urbanim operacijama.

Motor, hidraulika i kabina imaju oklopnu zaštitu, a buldožeri mogu biti opremljeni mitraljezima, bacačima granata i onim što je poznato kao „sistem aktivne zaštite“ za odbijanje eksplozivnih dronova.

Foto: TANJUG/AP Photo/Ariel Schalit

Ako i kada počne potpuni izraelski upad u Gazu, ovi oklopni buldožeri će verovatno igrati ključnu ulogu. Ali oni nisu neuništivi, a jedna od mnogih pretnji sa kojima se očekuje da će se suočiti izraelske trupe dolazi od smrtonosnih mina van rute koje se nazivaju projektili formirani eksplozivom (EFP), koji mogu da ispaljuju strelu rastopljenog metala superzvučnom brzinom u tenk ili drugo oklopno vozilo.

Izraelski tenkovi Merkava će takođe biti ranjivi na mine zakopane u putu, a njihove kupole ranjive na vatru iz raketnih granata sa krovova.

Veliki deo borbi, ako do njih dođe, biće ispod zemlje u stotinama kilometara podzemnih tunela koje je Hamas izgradio ispod pojasa Gaze.

Očekuje se da će žrtve ovde biti velike, a postoji i dodatna komplikacija što se veruje da Hamas ovde drži većinu, ako ne i sve, od svojih više od 200 talaca.

BONUS VIDEO: Izraelske kopnene snage izvršile napad na Hamas u Pojasa Gaze najveći od početka sadašnjeg sukoba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar