Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia; Israeli army / AFP / Profimedia; EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia; AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izneo je svoj plan kako će biti upravljano Gazom kada Hamas bude poražen. Uoči posete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, Galant je otkrio plan, i to pre nego što ga je izneo ratnom kabinetu premijera Benjamina Netanjahua. Evo šta podrazumeva nacrt tog plana.

Kako piše Gardijan, prema planu, izraelski rat na toj teritoriji neće biti prekinut sve dok se taoci koji su oteti 7. oktobra ne vrate kući, ne unište Hamasove „vojne i upravljačke sposobnosti“ i otkloni sve ostale vojne pretnje.

Nakon toga, počela bi nova faza tokom koje „Hamas neće kontrolisati Gazu i neće predstavljati bezbednosnu pretnju po građane Izraela“. Izrael bi zadržao pravo da deluje unutar teritorije, ali, kako je navedeno, nakon ispunjenja tih ciljeva, „ne bi bilo prisustva izraelskih civila u Pojasu Gaze“.

Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/ATEF SAFADI

Dokument koji je izdao Galant nazvan je „vizija za treću fazu rata“. Takođe se navodi da su ideje bile Galantove, a da to nije zvaničan stav, koji bi trebalo da definišu izraelski vojni i bezbednosni kabineti.

U svom planu za sledeću fazu rata u Gazi, on je opisao kako će izraelske snage preći na očigledno smanjeni „novi borbeni pristup“ u severnoj Gazi, dok će vojska nastaviti da se bori protiv Hamasa na jugu teritorije „koliko to bude potrebno“.

U Galantovoj izjavi navodi se da će na severu izraelske snage povući nove poteze koji uključuju racije, uništavanje tunela, „vazdušne i kopnene aktivnosti i specijalne operacije“. Cilj bi bio „erozija“ onoga što bude ostalo od Hamasa. Nije bilo reči o tome da li će stanovništvu severne Gaze, koji je u potpunosti proteran na jug, biti omogućen povratak.

Joav Galant Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Izraelski ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir pozvao je u ponedeljak da se izraelski doseljenici vrate u Gazu posle rata i takođe je pozvao na „rešenje za podsticanje emigracije“ palestinskog stanovništva. Takođe, ministar finansija krajnje desnice, Bezalel Smotrič, u nedelju je ponovio svoj poziv palestinskim stanovnicima Gaze da odu i ustupe mesto Izraelcima. Ovi pozivi izazvali su osudu arapskih država, kao i ključnog izraelskog saveznika, Sjedinjenih Američkih Država.

„Stanovnici Gaze su Palestinci, stoga će (u Gazi) biti nadležna palestinska tela, pod uslovom da neće biti neprijateljskih akcija ili pretnji protiv Izraela“, navodi se u Galantovom nacrtu, ali nije precizirano koja su palestinska tela u pitanju. Vašington je predložio da Gazom upravlja „revitalizovana“ palestinska uprava, koja se nalazi na okupiranoj Zapadnoj obali.

Sjedinjene Američke Države „nagovaraju“ Izrael da pređe na vojne operacije nižeg intenziteta u Gazi, koje bi više bile fokusirane na Hamas.

Pročitajte još...

Netanjahu je malo govorio o budućnosti Gaze, a prošle nedelje je objavljeno da je odbio zahteve bezbednosnih zvaničnika da naprave planove za kontrolu teritorije nakon završetka rata sa Hamasom. Prema podacima ministarstva zdravlja, u Gazi je do sada poginulo više od 22.400 ljudi, više od dve trećine žena i dece, dok se veruje da je još hiljade zatrpano pod ruševinama i da je na desetine hiljada ranjeno.

Veći deo severne Gaze sravnjen je sa zemljom. Oko 85 odsto od 2,3 miliona stanovnika Gaze je proterano iz svojih domova i „zbijeno“ u sve manja područja.

Izraelska opsada teritorije izazvala je humanitarnu krizu, pri čemu četvrtina stanovništva gladuje jer ne ulazi dovoljno zaliha, podaci su Ujedinjenih nacija.

Razotkrivanje Galantovog plana dolazi u trenutku kada se Izrael sprema za odbranu pred međunarodnim sudom pravde u Hagu naredne nedelje nakon što ga je Južna Afrika optužila da je počinio genocid u kampanji protiv Hamasa u Gazi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar