Borbena jedinica sastavljena od samo 13 vojnika iz Izraelskih odbrambenih snaga ubila je gotovo 100 članova grupe Hamas. Potpukovnica Or Ben Jehuda i njenih 12 žena-vojnika iz bataljona Karakal predvodile su borbu na liniji fronta nakon što su jurile do vojne stanice na egipatskoj granici koja je bila napadnuta tokom invazije Hamasovaca.

U obraćanju pre borbe, potpukovnica Ben Jehuda rekla je svojoj jedinici od 12 žena da ostanu jake i da neće biti poražene.

„Uklonićemo teroriste. Ostanite u pripravnosti. Mi smo jaka ekipa“, rekla je ona.

Dok se jedinica približavala vojnoj bazi, iz svih uglova, opkolila ih je grupa od 50 teško naoružanih terorista.

U jednom trenutku, potpukovnica Ben Jehuda se suočila oči u oči sa teroristom, koga je odmah upucala.

Kada je jedinica stigla u vojnu bazu, otkrili su da je Hamas uzeo više od 50 izraelskih vojnih lica za taoce. Prišao im je oficir iz druge jedinice i predložio napad na zgradu u kojoj su se teroristi skrivali.

Međutim, potpukovnica je rekla da neće to da uradi, jer bi time ugrozila živote talaca i usmerila je napad na teroriste koji su zauzeli položaje oko posta.

Tokom naredna četiri sata, jedinica od 13 žena bila je u žestokoj borbi sa Hamasovcima. Uprkos tome što su neke bile ranjene, ženska jedinica je nastavila krvavu borbu.

Jedinici Karakal bataljona kasnije su se pridružili pripadnici jedinice specijalnih snaga mornarice i borba protiv Hamasovaca trajala je narednih 14 sati.

Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Ben Jehuda je pohvalila napor svoje jedinice u teškoj borbi i spasavanju ranjenih. Takođe je priznala hrabrost ženske tenkovske posade koja je predvodila napad na borce Hamasa koji su opljačkali obližnji kibuc Holit, ubivši više od deset civila.

Rekla je kako su jedinice Karakal bataljona ubile ukupno 100 terorista – činjenica koja bi trebalo da otkloni svaku sumnju u sposobnost žena da budu vojnici.

Hamas Foto:EPA/MOHAMMED SABER

„Obuka i učinak ženskih borbenih jedinica na ratištu izbrisali su svaku sumnju u žensku sposobnost. Hrabro su se borile, spasile živote i iz borbe izašle kao pobednice i heroji. Nema više sumnje u borbenost žena. Trijumfovale su u svakom pogledu. Trenutno smo odgovorne za 11 gradova i pripremamo se za sve potencijalne kopnene manevre kako bismo obezbedile južne granične oblasti Gaze i granicu sa Egiptom“, kazala je Ben Jehuda.

Jedan oficir, koji ne može da bude imenovan iz bezbednosnih razloga, je rekao da su se borile kao lavice.

„Žene tenkovske posade su bile stacionirane blizu našeg tima i bile su neverovatne. Borile su se kao lavice. One su heroji. Mogao sam da ih čujem na radiju, uključujući njihovog komandanta kako deluje na najvišem nivou. Probili su ogradu i na desetine njih se sukobilo sa teroristima koji su bili tamo. Zaslužuju da budu odlikovane, jer su radile kao mašina – profesionalno što se i očekuje od posade tenka“, rekao je on.

Pročitajte još...

Izraelske odbrambene snage imaju oko 50.000 ženskih borbenih trupa od ukupno 200.000 aktivnih vojnika. Žene moraju da služe vojni rok zajedno sa muškarcima i pozivaju se da služe u rezervnom sastavu vojske ukoliko dođe do krize.

Karakal bataljon čini 70 odsto žena-vojnika i raspoređen je u južnom Izraelu.

Potpukovnica Ben Jehuda 2014. godine je bila povređena u terorističkom napadu na granici sa Egiptom, ali je uspela da preživi.

BONUS VIDEO Izrael objavio snimke sa telesnih kamera Hamasovaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare