Foto:Shutterstock

Taman kad smo mislili da ne može gore od toga da Crna Gora zatvori granicu sa Srbijom, stiže vest da nam i Hrvatska zatvara vrata. I tu nije kraj! Iako je Crna Gora dozvolila građanima Hrvatske da uđu u zemlju bez odlaska u karantin, Hrvati su danas odlučili da oni ipak Crnogorcima neće odobriti da pređu njihovu granicu.

Ovih dana vlasti Crne Gore hvale se da je njihova država prva „korona free“ u Evropi, odnosno da su se oslobodili smrtonosne zaraze. Gotovo 20 dana u ovoj zemlji nije bilo novih slučajeva, karantin za strance u trajanju od 14 dana i dalje je na snazi, ali ne važi za sve. Ipak sve ovo nije dovoljno komšijama Hrvatima, koji su im poručili da kod njih nisu poželjni, kada su danas odlučili da građanima Crne Gore još uvek ne dozvole da pređu njihovu granicu i uđu u zemlju.

Vest da građanima Srbije još neko vreme neće biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru, u našoj zemlji primljena je uz negodovanje, revolt i veliku buru u javnosti. Međutim, Crna Gora pozvala je Hrvate da dođu na njihovo more, ali Hrvati im nisu uzvratili poziv.

Naime, hrvatski premijer Andrej Plenković danas je šokirao Crnogorce, kada je na zasedanju vlade najavio da se njegova zemlja otvara za turizam, i da će granice moći da pređu građani 10 evropskih zemalja, među kojima nisu ni Srbija, ali ni Crna Gora.

Ulaz u Hrvatsku biće odobren turistima iz Slovenije, Mađarske, Austrije, Češke, Slovačke, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske i Nemačke.

Pročitajte još:

„Uspeli smo u prvom poluvremenu da pobedimo epidemiju. Napravili smo plan po kojem bismo izmenili odluku o privremenoj zabrani prelaska granice za državljane niza zemalja, za turizam. To bi se odnosilo na Sloveniju, Mađarsku, Austriju, Češku, Slovačku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Poljsku i Nemačku. Prema našoj analizi i epidemiološkim slikama, ovo su zemlje u kojima postoji ili sličan rezultat ili su trendovi takvi da možemo doneti takvu odluku uz epidemiološke preporuke i posebnu aplikaciju, koja je već napravljena za dolazak državljana iz ovih zemalja za turističku sezonu“, rekao je Plenković.

Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ DANIEL KASAP/ nr

Dodao je, međutim, da je siguran da će se, kako situacija bude odmicala, popis zemalja proširivati.

Ministar u vladi Hrvatske, Davor Božinović je objasnio da državljani iz deset zemalja s popisa više neće morati navoditi razloge ulaska u Hrvatsku, nego će u zemlju ulaziti kao i pre pandemije koronavirusa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar