Princeza Kejt Midlton Foto:Tanjug/Victoria Jones/Pool Photo via AP

Vindzor će ove godine biti svedok sasvim drugačije vrste Uskrsa. Verovatno će britanska javnosti videti kralja Čarlsa i kraljicu Kamilu. Kejt Midlton i njena porodica se uopšte ne očekuju. Žele da maksimalno iskoriste uskršnje praznike i ostvare njene tri želje: vreme za porodicu, prostor i privatnost, a sve nakon strašnog otkrića da princeza od Velsa ima rak.

Postoje prirodni strahovi i uznemirenosti koje izaziva svaka dijagnoza raka, a to što dva starija člana porodice kraljevske porodice uporedo idu na terapiju, donelo je novi nivo uznemirenosti u Veliku Britaniju.

Takođe se ne zaboravlja da se princeze Beatris i Judžini, obe veoma bliske svojim rođacima, sada brinu zbog svoje majke Sare, dok se ona takođe leči od raka.

Princeza Kejt Midlton Foto:Tanjug/AP Photo/Kin Cheung

Drugačiji Uskrs u kraljevskoj porodici

Međutim, i kralj i princeza od Velsa su jasno stavili do znanja da neće posustati. Umesto toga, oni gledaju napred sa svrhom i čvrstim stavom.

„Dobro sam i svakim danom sam sve jača“, rekla nam je Kejt Midlton kad je objavila da ima rak.

Ono što je sada sasvim jasno jeste dubina i snaga britanske naklonosti prema monarhiji. To je takođe podsetnik na ogroman doprinos kraljevske porodice onome što političari nazivaju „mekom moći“ nacije.

Foto:Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia; i-Images / Eyevine / Profimedia; GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia; Justin Goff / Goff Photos / Profimedia

Globalni odgovor na prošlonedeljne vesti princeze od Velsa zaprepastio je čak i poznavaoce kraljevskih prilika. Da američki CBS prekine svoje izveštavanje o ključnoj košarkaškoj utakmici, da Bela kuća izda direktne lične izjave, da princezi stignu milijarde poruka — ovo su samo podsetnici da je monarhija mnogo više nego slavna ličnost sa krunama.

Dve velike krize

Na ličnom nivou, a ovde se radi o dve duboko lične kraljevske krize, princezina dijagnoza je takođe poslužila da se kralj Čarls još više zbliži sa starijm sinom Vilijamom i Kejt Midlton.

Dugo se divio načinu na koji je izdržala pritisak kraljevskog života, pomagala njegovo sinu i nasledniku, podigla njegove unuke i izgradila veliki portfelj dobrotvornog rada.

Ovog vikenda je objavljeno da je kralj Čarls otišao do njenog dela londonske klinike, kada su se njihovi boravci u bolnici preklapali ranije ove godine.

Došao je da je vidi najmanje dva puta, u pratnji kraljice Kamile.

Princeza Kejt Midlton Foto:Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Dan nakon objavljivanja snimka u kom je Kejt otkrila svoju dijagnizu, on je takođe pozvao na ručak u zamak Vindzor.

Ovo je odigralo ključnu ulogu u princezinoj odluci da bude iskrena sa nacijom. I ona i princ Vilijam su u početku bili čvrsto za održavanje privatnosti vesti nakon njene prve izjave o abdominalnoj operaciji u januaru.

Vremenom je shvatila da je kraljev primer iskrenosti na bolji od dopuštanja onlajn kritičarima da plasiraju teorije zavere.

Međutim, kako piše Dejli mej, bilo je i drugih faktora.

Stresan period za Kejt Midlton

U prethodnoj izjavi koja se tiče princezinog zdravlja je pisalo da je malo verovatno da će nastaviti sa javnim dužnostima do „posle Uskrsa“. Kada je naknadno otkriće raka dovelo do kursa preventivne hemoterapije od kraja februara, taj raspored je bio neodrživ.

Princeza Kejt Midlton Foto:Tanjug/AP Photo/Lefteris Pitarakis

Kensingtonska palata takođe je pretrpela značajne promene osoblja. Ubacite u život skandal oko editovanja fotografije, teorije zavere na društvenim mrežama, borbu sa rakom, činjenicu da neko pokušava da ukrade vaše medicinske podatke – jasno je da je ovo najstresniji period u životu Kejt Midlton.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kada je taj otrov sa mreža stigao do školskih kapija, deca su postala prioritet. Za princezu od Velsa, sve je ovo bilo užasno lično i bolno.

A čak ni najveći teoretičari zavere sa mreža nisu mogli da komentarišu snimak u kom Kejt objavljuje da ima rak. Snimio ga je BBC Studios Events.

Ovog četvrtka, Vaskrs počinje tradicionalnom kraljevskom Velikom službom. Iako kralj ne može da bude u katedrali u Vusteru, snimio je poruku, a kraljica Kamila će izaći da se pozdravi sa okupljenim građanima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare