Foto: EPA-EFE/VASILY PRUDNIKOV/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT/RUSSIAN INVESTIGATIVE COMMITEE H HANDOUT/Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

Dvojica terorista koji su učestvovali u napadu na koncertnu dvoranu Krokus u Moskvi su verovatno dobili instrukcije kada su putovali u Tursku, a ostali su pronađeni i umešani u zločin već na teritoriji Rusije, piše ruska Izvestija. Prema izvoru ovog medija, honorar od 500 hiljada rubalja, koji je jedan od terorista otkrio tokom ispitivanja, je novac koji je obećan ne svakom članu grupe, već svima zajedno. Prema navodima Izvestije, napad je pripreman nekoliko nedelja, najmlađi osumnjičeni je najviše vremena proveo na teritoriji Rusije, radeći u lokalnoj berbernici.

Prema pisanju Izvestije, iza terorističkog napada u Krokus siti holu, u kom je ubijeno najmanje 137, a ranjeno preko 180 ljudi, stajala je organizovana grupa koja je takođe pripremala napad u jednoj od centralnoazijskih zemalja, ali je on sprečen.

Osumnjičeni za napad u Moskvi izveden pred sud Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Kako je stvorena teroristička grupa

Dvojica učesnika u napadu u Rusiji su dobili uputstva kada su putovali u Tursku, a ostali su regrutovani na ruskoj teritoriji.

Jedan od osumnjčenih terorista je 4. marta stigao iz Turske u Rusiju, a na snimku sa ispitivanja on se predstavlja kao Šamsudin Fariduni.

On se 7. marta pojavio u Krokus siti holu – tog dana je bio koncert italijanskog tenora Alesandra Safine. Terorista je slučajno završio na fotografijama koje je napravio fotograf Krokusa. Verovatno je tokom ove posete proučavao raspored zgrade, lokaciju bezbednosnih punktova i razvio puteve za bekstvo.

Do tada su, po svemu sudeći, bili regrutovani i ostali direktni učesnici terorističkog napada.

Najviše informacija u otvorenim izvorima nalazi se o najmlađem od njih, 19-godišnjem Muhamedsobiru Fajzovu. Očigledno je živeo u regionu Ivanovo najmanje nekoliko godina, radeći kao berberin u kozmetičkim salonima.

Osumnjičeni za napad u Moskvi izveden pred sud Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Pojavio se u februaru u Moskvi, u hostelu u blizini Dmitrovskog autoputa. Tamo je živeo sam sa Faridunijem, ali su se povremeno pojavljivali i drugi gosti, rekao je vlasnik hostela.

Vrbovanje na Telegramu

Među njima je i Dalerjon Mirzojev. Odgovarajući na pitanja pripadnika policije tokom prvog ispitivanja, on je rekao da je čovek po imenu Abdulo, koga je upoznao preko Telegrama, kupio automobil, a da su želeli da zajedno rade kao taksisti. Ali posao nije uspeo i Mirzojev je pristao da učestvuje u terorističkom napadu.

Sudeći po svedočenjima uhapšenih, vrbovanje je izvršeno na Telegramu.

„Slušao sam propovednika na Telegramu. Onda je su nam napisali ponudu, bez prezimena, bez ičega. Ponudili su novac, 500 hiljada, zadatak je bio ubiti, bez obzira koga“, rekao je Šamsudin Fariduni tokom ispitivanja.

Prema njegovim navodima, 250 hiljada rubalja je prebačeno kao avans.

Osumnjičeni za napad u Moskvi izveden pred sud Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

„To su bili nasumično odabrani izvođači sa izuzetno niskim nivoom inteligencije i kritičkog mišljenja. To je omogućilo njihovim nalogodavcima, koji poznaju razne tehnike i metode regrutovanja i psihološkog pritiska, da pretvore taksiste i berberina u teroriste“, rekao je izvor Izvestije.

Posebno vredna pažnje je činjenica da su dvojica osumnjučenih posetila Tursku pre napada, rekao je drugi sagovornik Izvestije.

Identitet onih koji su regrutovali teroriste je otvoreno pitanje, smatraju sagovornici Izvestije.

Rekonstrukcija terorističkog napada

Regrutovani teroristi napali su Krokus Siti Holl 22. marta.

Poznato je da su se prvi pucnji začuli oko 20 časova, nakon što je beli automobil „reno“ uleteo na parking tržnog centra. Izašli su teroristi. Najmanje dvojica su imala rančeve. Pretpostavlja se da je u njima bio benzin, kojim su kasnije zapalili koncertnu dvoranu.

Prva dvojica osumnjičenih za napad u Moskvi izvedena pred sud Foto: AP Photo/Alexander Zemlianichenko

„Na putu do Krokusa svratili su na benzinsku pumpu, kupili benzin i sipali ga u plastične flaše. Onda su to iskoristili da zapale salu“, rekao je za Izvestiju obavešteni izvor.

POGLEDAJTE JOŠ:

Već na ulazu su otvorili vatru na posetioce, a pucnjava je nastavljena u holu. Oko 20:03 teroristi su ušli u salu. Dok su jedni pucali na ljude, drugi su na nekoliko mesta odjednom polivali stolice benzinom.

U holu su ostali desetak minuta, nakon čega su napustili zgradu, pomešali se sa masom i odvezli se istim automobilom. Automobil je primećen u regionu Brjanska.

Dvojica osumnjičenih privedena su na licu mesta oko 23.30 časova, a još dvojica su se sklonila u šumski pojas. Za njihovo hvatanje organizovana je specijalna operacija u kojoj je učestvovalo do 300 vojnih lica i policajaca. Jedan od mogućih terorista skinut je sa drveta gde se nadao da će se sakriti, drugi je pronađen sa psima u žbunju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare