Kijevo-pečerska lavra Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Pravoslavni hrišćanski sveštenici kažu da će ostati u istorijskom manastiru u ukrajinskoj prestonici Kijevu, uprkos planiranom iseljavanju stotina sveštenika, monaha i studenata po nalogu vlade.

Pečerska lavra je sedište Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), koja se odvojila od Moskovske patrijaršije posle ruske invazije prošle godine.

Ali ukrajinski zvaničnici sumnjaju da su neki od najviših sveštenika održavali veze sa Crkvom u Moskvi, što oni poriču.

UPC je naređeno da napusti lokaciju do srede.

Kijev Foto:EPA-EFE/MIGUEL A. LOPES

Ukrajinska vlada, koja je vlasnik ogromnog manastira iz 11. veka koji gleda na reku Dnjepar, kaže da je odluka doneta nakon što je komisija otkrila višestruka kršenja ugovora o zakupu kompleksa, koji je na listi svetske baštine Uneska.

Mitropolit Kliment, šef službe za štampu UPC, rekao je da „nema zakonskih osnova“ za proterivanje, najavljeno ranije ovog meseca.

„Ako nas vlada primorava da to radimo protivzakonito, to se zove totalitarizam“, rekao je on za BBC.

Pitanje je takođe veoma političko. Ukrajinske vlasti optužuju neke pripadnike UPC da su tajno podržavali Moskvu tokom rata, iako su neki lideri osudili rusku invaziju.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prošle godine je ukrajinska služba bezbednosti izvršila raciju u Lavri i drugim objektima UPC, a na desetine sveštenih lica uhapšeno je pod optužbama za izdaju i saradnju sa Rusijom. UPC, međutim, kaže da nema dokaza koji bi potkrepili optužbe.

Nije jasno šta će se dogoditi ako UPC ne napusti kompleks, ali ukrajinski ministar kulture Oleksandr Tkačenko rekao je da vlasti neće koristiti silu da proteraju monahe.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar