Ukrajina rat Volodimir Zelenski i Vladimir Putin Foto:Shutterstock/Tanjug/Vladimir Astapkovich, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP/Shutterstock

Jedan je bivši pripadnik KGB-a koji na vlasti već više od dvadeset godina i mrzi ga veći deo sveta, a drugi je bivši glumac koji je postao ratni komandant i kojeg Zapad obožava. Sukob ruske i ukrajinske vojske istovremeno je i sukob dva suprotstavljena karaktera na njihovom čelu - Vladimira Putina (70) i Vladimira Zelenskog (45) - koja je politikolog Andrej Kolesnikov iz centra Karnegi analizirao.

„Očigledno je da se radi o dvojici bitno različitih tipova lidera. Jedan od njih je moderan, mlad, neformalan, fokusiran na razvoj. Drugi je zatvoren, zastarelih stavova, autoritaran i iskompleksiran tip s ludim idejama“, kazao je Kolesnikov AFP-u, prenosi Index.hr.

David protiv Golijata

Obojica su rođena u Sovjetskom savezu ali razlika od 25 godina u njihovom životnom dobu stvara jaz kada je u pitanju različit pristup svetu. Putinu je to potraga za moći, obojena nostalgičnim revanšizmom, a Zelenskom otvorenost prema Zapadu i savremenost.

Od ulaska ruskih trupa u Ukrajinu 24. februara 2022. njihove različite ličnosti vidljive su i u pristupu ratu koji nalikuje na borbu Davida i Golijata.

Volodimir Zelenski Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

Zelenski, bivši glumac, na funkciju predsednika države izabran je 2019. Nije imao nikakvog političkog iskustva osim što je politiku komentarisao na društvenim mrežama. Sa tim je nastavio i u ratnim vremenima. Svako veče objavljuje dobro uvežbane govore kojima potiče nadu kod ukrajinskih sugrađana i obećava im pobedu.

Zelenskog je rat izmenio. Nakon gotovo godinu dana sukoba njegove crte lica su ogrubele, dobio je tamne podočnjake, ali istovremeno i nacionalnu i međunarodnu auru. Stalno obučen u vojničkoj majici on nikada ne zaboravlja da potakne moral vojnika na frontu, kao što je to učinio u decembru u Bahmutu, epicentru borbi na istoku zemlje.

„Putin je tretirao Zelenskog kao klovna“

Prema ukrajinskom politikologu Anatoliju Oktisjuku, Putin je potpuno pogrešno procenio svoga ukrajinskog kolegu.

Foto: Maxym Marusenko / Zuma Press / Profimedia, REUTERS/Vladyslav Sodel, EPA-EFE

„Putin ga je tretirao kao klauna, komičara, lakrdijaša. Invazija je rezultat činjenice da je potcenio Zelenskog, kao i posledica njegove arogancije i nedostatka poštovanja“, tvrdi on.

POGLEDAJTE JOŠ:

Daleko od ratnog terena, suprotno od svog ukrajinskog protivnika, Putin je stekao imidž samotnjaka, koji neprestano obitava u Kremlju radi beskonačnih televizijskih video konferencija s ministrima i visokim zvaničnicima, optužujući Ukrajinu za nacizam ili preteći zapadnim državama.

Ruski predsednik izbegava većinu javnih angažmana. Nikada se do sada nije ni približio ratnom području niti je prisustvovao sprovodu nekoga ruskog vojnika, što je u suprotnosti s imidžem moćnog muškarca i sportski nastrojenog čoveka koji je godinama negovao, javno demonstrirajući svoje džudo veštine i jahačke sposobnosti dok ponosno pokazuje mišićavi goli torzo.

BONUS VIDEO Zelenski u Hersonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar