Džamšid Šarmahad Foto: Koosha MAHSHID FALAHI / AFP / Profimedia

Jedan iransko-nemački državljanin osuđen je u utorak u Iranu na smrt, što je nemačka ministarka spoljnih poslova opisala kao "apsolutno neprihvatljivo". Smrtna kazna za iransko-nemačkog državljanina Džamšida Šarmada je "apsolutno neprihvatljiva", rekla je Analena Berbok u saopštenju. „Sprovođenje smrtne kazne protiv Šarmahda dovešće do značajne reakcije“, dodala je ona, prenosi Hina.

Ona je pozvala iransko rukovodstvo da ispravi nedostatke u sudskom procesu i da se uzdrži od izricanja smrtne kazne. Iransko pravosuđe osudilo je nemačko-iranskog disidenta Džamšida Šarmada na smrt zbog njegove navodne umešanosti u napad. Slučaj bi mogao dodatno zaoštriti odnose između Teherana i Evropljana.

Analena Berbok
Analena Berbok Foto:EPA-EFE/Christian Marquardt

Šarmahd (67) se pojavio pred sudom u Teheranu u februaru 2022. godine pod optužbom da je učestvovao u napadu na džamiju u Širazu, na jugu Irana, u kojem je u aprilu 2008. poginulo 14 osoba. Berbok je ocenio da je proglašen krivim unapred za javne optužbe i podsetio da su nemačke vlasti intervenisale na visokom nivou od njegovog hapšenja „pod sumnjivim okolnostima” kako bi mu pomogle.

Foto: Koosha MAHSHID FALAHI / AFP / Profimedia

Veruje se da su Šarmada, koji je živeo u SAD, kidnapovali iranski agenti u Dubaiju 2020. godine, a zatim nasilno odveden u Iran preko Omana. On je negirao sve optužbe, a grupa za ljudska prava rekla je da se suočava sa krajnje nepravednim suđenjem zasnovanim na iznuđenim „priznanjima“.

***

BONUS VIDEO: Pitanje nemačkih novinara: Da li je Srbija na strani Putina ili Evrope

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar