Foto: EPA-EFE/A. CARRASCO RAGEL

Iran je danas zatražio da SAD i njihovi saveznici obećaju da će mu dozvoliti da izvozi sirovu naftu, u danu kada se nastavljaju bečki pregovori o oživljavanju međunarodnog nuklearnog sporazuma Teherana i velikih sila.

Ministar spoljnih poslova Irana Hosein Amirabdolahijan nagovestio je da Iran ostaje čvrsto pri svojoj poziciji na pregovorima o oživljavanju sporazuma iz 2015. godine, nedavno prekinutim posle tenzija oko novih zahteva Teherana.

PROČITAJTE JOŠ:

Iran želi da u središtu predstojeće runde pregovora bude njegova naftna industrija, pogođena sankcijama, rekao je Amirabdolahijan novinarima u Teheranu.

„Cilj je da dođemo do toga da se iranska nafta prodaje lako i bez ikakvih barijera i da novac od nje stiže na račune u iranskim bankama“, kazao je šef iranske diplomatije.

Sporazumom iz 2015. godine Teheran je pristao da ograniči nuklearni program u zamenu za ukidanje ekonomskih sankcija. Međutim, 2018. godine tadašnji američki predsednik Donald Tramp napustio je sporazum i ponovo uveo oštre sankcije Iranu.

Sankcije su obuhvatile sektor naftne industrije, ključan za iransku ekonomiju. Izvoz iranske sirove nafte je znatno pao, a međunarodne naftne kompanije su raskinule ugovore sa Iranom, što je oslabilo ekonomiju te zemlje.

Nova, konzervativna administracija iranskog predsednika Ebrahima Raisija više puta je tražila ukidanje svih ekonomskih sankcija kako bi Iran ograničio nuklearno napredovanje.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana danas je saopštilo da bi bilo nedopustivo da Zapad od Teherana zahteva bilo šta izvan okvira prvobitnog sporazuma.

Od američkog povlačenja iz nuklearnog sporazuma, Iran je postepeno prestajao da poštuje ograničenja namentnuta tim dokumentom, što je uznemirilo reigionalne rivale Teherana i svetske sile.

U bečkim pregovorima uključene su sve strane prvobitnog nuklearnog sporazuma, Iran, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i Kina. Iran odbija da direktno pregovora sa američkim izaslanikom koji se nalazi u Beču, a ulogu posrednika ima predsedavajući pregovorima, diplomata Evropske unije Enrike Mora.

Bonus video: Naftna mrlja u Kaliforniji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar