Foto:AP Photo/Rajesh Kumar Singh

Milioni Indijaca proslavili su nacionalni praznik Divali na kojem je postavljen novi Ginisov rekord u broju upaljenih zemljanih uljanih lampi.

Širom zemlje, u kojoj raste zabrinutost zbog zagađenja vazduha, raznobojna svetla upalila su se u domovima i na ulicama u čast godišnjeg hinduističkiog festivala svetlosti koji simbolizuje pobedu svetla nad tamom.

Spektakularno i dugo očekivano masovno paljenje uljanih lampi dogodilo se, kao i obično, na reci Sariju u Ajođi u državi Utar Pradeš, mestu rođenja najpoštovanijeg božanstva, boga Rama, prenosi AP.

U subotu predveče uljane lampe je zapalilo više od 2,2 miliona ljudi držeći ih 45 minuta dok su na obali reke pevane hinduističke verske pesme.

Foto:AP Photo/Rajesh Kumar Singh

Prošle godine je upaljeno više od 1,5 miliona zemljanih lampi, a nakon jučerašnjeg prebrojavanja lampi, predstavnici Ginisove knjige svetskih rekorda uručili su najvišem izabranom državnom zvaničniku Jogi Aditianathu sertifikat o rekordu.

Foto:AP Photo/Rajesh Kumar Singh

Preko 24.000 volontera, uglavnom studenata, pomoglo je u pripremi za novi Ginisov rekord, rekla je Pratiba Gojal, prorektorka Univerziteta dr Ram Manohar Lohia Avadh u Ajođi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar