Nju Delhi Foto: Sanchit Khanna/Hindustan Times / Shutterstock Editorial, Sakib Ali/Hindustan Times / Shutterstock Editorial, Raj K Raj/Hindustan Times / Shutterstock Editorial, Profimedia, EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Indija muku muči sa zagađenjem vazduha, a posebno teška situacija je u Nju Delhiju gde su procenti zagađenja gotovo svakog dana izuzetno visoki. Iako lekari savetuju da se ne izlazi iz kuće kada brojke odu "u crveno" ne mogu svi sebi da priušte taj luksuz. Neki su, nažalost, promorani da rade napolju i bukvalno udišu otrove.

PROČITAJTE JOŠ:

Gulpret Sing moli za hranu sa prljave prostirke od konoplje koju je smestio na trotoar ispred stanice metroa u Delhiju. Poput miliona Indijaca koji preživljavaju od novačne pomoći ili dnevnice, on sebi ne može da priušti da ne izlazi napolje, pa je primoran da udiše smog, prenoci CNN.

„Dođem ovde i čekam. Ponekad mi daju hranu“, rekao je Sing.

Nju Delhi često spada među najazgađenije gradove na svetu. Zagađanje je dostiglo opasan nivo početkom novembra, prema indijskom Nacionalnom indeksu kvaliteta vazduha. Neki stanovnici su navikli na takav vazduh i život, pa kažu da zagađenje gotovo i ne primećuju. Međutim, drugi kažu da su se zbog toga razboleli.

Nju Delhi Foto: EPA-EFE/RAJAT GUPTA

Guše se u smogu

Policajac koji upravlja saobraćajem na jednoj od najprometnijih raskrsnica u Delhiju kaže da je nivo zagađenja „nepodnošljiv ove zime“.

„Skinuo sam masku jer moram da dunem u pištaljku da zaustavim saobraćaj, ali je bilo užasno“, rekao je policajac (48) koji nije otkrio svoje ime za CNN.

Izduvni gasovi izlaze iz vozila oko njega – a on kaže da mu je teško da dođe do vazduha.

„Bole me oči. Teško je disati. Nije lako“, kaže on.

Socijalna radnica Nilam Džoši (39) kaže da oseća zagađenje svaki put kada izađe iz kuće da stigne na voz za posao.

Nju Delhi Foto: Sakib Ali/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Kada ujutru izađeš iz kuće, to je prva stvar koje te dočeka“, kaže ona.

„U poslednjih šest godina koliko živim u Nju Delhiju, nikada nije došlo do smanjenja zagađenja. Svake godine se samo povećava. Svake godine dostižemo drugačiji nivo, a tokom festivala uvek postaje gore“, ističe.

Amanprit Kaur (28) stjuardesa iz oblasti Rohini u Delhiju, nedavno je bila na letu iz SAD i bila je zapanjena razlikom u kvalitetu vazduha.

„Kada sam se vratila u Indiju nakon mog leta u SAD, bilo je užasno. Stalno kašljem“, rekla je ona.

„Kada sunce zađe, sve što videte je smog, samo smog svuda okolo. Vrlo je opasno živeti u Delhiju“, dodaje.

Nju Delhi Foto: Hindustan Times via Getty Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Moje pravo da dišem“

Aditia Dubei (18) aktivista za zaštitu životne sredine proveo je poslednje dve godine lobirajući za hitnu akciju protiv zagađenja u Delhiju.

Svake godine grad muči oblak mutnog smoga koji peče grlo, ali gore je zimi kada su niže temperature.

„Zima je postala mučenje i svaki dan je kao kazna“, rekao je on.

„Imam peckanje u očima i kreću mi suze. Osećam da nemam daha“, dodaje.

Prošlog meseca je glavni ministar Delhija Arvind Kejrival pokušao da kontroliše nivoe zagađenja tako što je branio petarde za festival svetla Divali, ali su proslave uglavnom bile uobičajene. Do 5. novembra većina lokacija u Nju Delhiju beležila je nivo zagađenja od 500 AQI – što je najviše na skali.

Nju Delhi Foto: Raj K Raj/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Aktivista je tada podneo Vrhovnom sudu pretpostavku tražeći zaštitu za svoje pravo da diše. Sud je 15. novembra presudio u njegovu korist i naložio vladi da učini više.

Nakon toga zatvorene su škole, obustavljen nepotreban saobraćaj, obustavljeni su građevinski projekti, a šest od 11 elektrana na ugalj su morale da se zatvore do kraja novembra.

Delhi je zabeležio neznatno poboljšanje kvaliteta vazduha, ali je šteta za mnoge već učinjena.

„Tihi ubica“

Delhi nije jedini indijski grad koji se guši u smogu. Prošle godine, devet od deset najzagađenijih gradova na svetu nalazilo se u Indiji.

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) zagađenje vazduha uzrokuje skoro sedam miliona prevremenih smrti godišnje širom sveta. Loš kvalitet vazduha mogao bi da skrati životni vek stotina miliona Indijaca za čak deset godina, prema nedavnoj studiji Insituta za energetsku politiku Univerziteta u Čikagu.

Nju Delhi Foto: Sanchit Khanna/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Na nedavnom klimatskom samitu COP26 u Glazogovu, Indija je bila među grupom država koje su se zalagale za 11-časovni amandman na sporazum o postepenom ukidanju uglja umesto da ga ukine.

U Delhiju, štetan vazduh oduzima desetine hiljada života svake godine. Ali uprkos tome, neki meštani Delhija su se navikli na zagađanje i više ga ne primećuju. Mnogi idu ulicama bez zaštitnih maski za lice.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar