Foto:Andrew Vaughan/via AP

Tenzije između Velike Britanije i Francuske iz dana sve su veće, čak došlo se do pretnji i ucena. Britanija je u danas dala Francuskoj rok do 48 sati da odustane u ribarskom sukobu koji preti da eskalira u širi trgovinski spor između dve najveće evropske ekonomije ili da se suoči sa mučnim pravnim postupkom u okviru trgovinskog sporazuma o Bregzitu.

Pročitajte još:

U sredu prošle srede Francuska je zaplenila britanski brod “Cornelis Gert Jan” u francuskim vodama u blizini luke Lavr. Zatim, Pariz je zapretio da će od ove nedelje zabraniti britanskim ribarskim čamcima pristup pojedinim francuskim lukama.

Takođe, sugerisali su da bi mogli da ograniče snabdevanje energijom ostrva u Lamanšu, koja zavise od Britanske krune, ali leže uz obalu Francuske odakle se i snabdevaju strujom.

Pariz je zapretio sankcijama od 2. novembra koje bi mogle da ugroze trgovinu preko Lamanša. Mere bi mogle da obuhvate pojačane granične i sanitarne provere robe koja stiže iz Britanije i zabranu ulaska britanskih plovila u neke francuske luke.

„Francuzi su uputili potpuno nerazumne pretnje, uključujući Kanalska ostrva i našu ribarsku industriju, i oni moraju da povuku te pretnje ili ćemo u suprotnom iskoristiti mehanizme našeg trgovinskog sporazuma sa EU“, rekla je britanska ministarka spoljnih poslova Liz Trus za “Skaj njuz”.

 

„Ako se neko ponaša nepravedno u trgovinskom sporazumu, imate pravo da preduzemete mere protiv njih i tražite kompenzaciju. I to je ono što ćemo uraditi ako Francuzi ne odstupe“, dodala je.

Upitan u kom vremenskom roku Francuska treba da odstupi, Trus je rekla da to “pitanje treba da se reši u narednih 48 sati“.

Kako je problem nastao?

Britanija i Francuska su se decenijama prepirale oko pristupa bogatim ribolovnim područjima oko njihovih obala Lamanša. Pitanje ribarstva otežalo je pregovore oko izlaska Britanije iz EU, ne zbog njegovog ekonomskog značaja – ono je malo – već zbog njegovog političkog značaja.

Poslednji sukob izbio je u septembru nakon što je Pariz optužio London da nakon Bregzita nije dodelio dovoljno dozvola francuskim brodovima za ribolov u zoni 6 do 12 nautičkih milja od obala Velike Britanije.

Britanija kaže da izdaje dozvole za plovila koja mogu dokazati da su ranije pecala u njenim vodama – centralni zahtev britanskih ribara koji strahuju da bi francuski čamci mogli da uzmu njihov profit.

Francuski predsednik Emanuel Makron i britanski premijer Boris Džonson razgovarali su o ribarskom sukobu u nedelju na marginama samita G20 u Rimu, ali nisu uspeli da promađu kompromis. Džonson je rekao da je bio „zbunjen“ kada je pročitao pismo iz Pariza upućeno Evropskoj Uniji. Poslao ga je francuski premijer Žan Kastek, a u njemu poziva blok da pokaže da je „više štete od izlaska iz EU nego od ostanka u njoj“.

Odnosi između Londona i Pariza postali su sve zategnutiji otkako je Britanija 2016. glasala za izlazak iz EU. Nedavno sklopljeni bezbednosni pakt AUKUS između Britanije, SAD i Australije nije učinio mnogo za obnovu poverenja Londona i Pariza.

Na pitanje zašto je ribarstvo ponovo poremetilo bilateralne odnose dve zemlje, Trus je sugerisao da bi to “moglo imati neke veze sa predsedničkim izborima sledeće godine u Francuskoj”.

Iako ribolov čini samo mali deo druge i treće najveće evropske ekonomije, on je od vitalnog značaja za priobalne zajednice u Britaniji i Francuskoj koje kažu da njihov način života ugrožavaju strani ribari.

„Mislim da na francuskoj strani ima mnogo plovila koja su ranije imala pristup vodama Velike Britanije, koja sada ne može da dobije dozvolu“, rekao je on.

BONUS VIDEO: Parga u oktobru

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar