Foto:AP Photo/Gregorio Borgia

Čelnici država G20 u svojoj zajedničkoj izjavi pozvali na „značajno i efikasno“ delovanje na ograničenju globalnog zagrevanja na 1,5 stepeni u odnosu na pred-industrijsko razdoblje, ali bez navođenja konkretnih obaveza.

Pročitajte još:

Agencija Rojters, koja je taj dokument dobila na uvid, piše kako u njoj nema konkretnih mera i da se ne spominje 2050. kao godina do koje treba postići nulte emisije ugljenika, za šta naučnici upozoravaju da je ključno – ako želimo da izbegnemo katastrofalne klimatske uslove.

Tri, dva, jedan – bacaj! Samo je Angela Merkel „varala“, ne odolevši da pogleda iza svojih leđa. Šta su vođe zemalja G20 zaželelle dok su bacale kovanice u Fontanu di Trevi? Da bi se želje ostvarile, morale bi ostati tajne. Međutim, Di Trevi zapravo ne obećava ostvarenje želja, osim jedne – da se jednog dana ponovno vratite u Večni grad. A ionako je poznato da svi putevi vode u Rim. Vredi barem jednog bačenog evra.

Međutim, da će svetu u međuvremenu biti potrebno mnogo više od sreće, upozorava italijanski premijer. „Borba protiv klimatskih promena jeste definišući izazov našeg vremena. Ili ćemo delovati sada, suočiti se s troškom tranzicije i uspeti u okretanju privrede prema održivijem putu – ili ćemo odložiti delovanje i platiti mnogo veću cenu kasnije, uz rizik neuspeha“, poručio je Mario Dragi, predsednik italijanske vlade.

Do juče je tako govorila Greta Tunberg, sada i globalni lideri. Pa i finansijeri. Nekadašnji šef evropske centralne banke upozorava na nadolazeću katastrofu. Pred njim postrojeni vođe G20, zemalja odgovornih za 80 posto globalnih emisija gasova staklene bašte.

Foto:AP Photo/Gregorio Borgia

Pročitajte još:

„Poslednji izveštaj UN- govori da moramo da sprovedemo trenutne i velike rezove emisija kako bismo izbegli katastrofalne posledice“, naglašava Dragi.

Nešto pre kiše novčića u Fontani di Trevi, ona prava kiša konačno je pala na polja oko Dijarbakira u jugoistočnoj Turskoj. Po prvi put u osam meseci. Ali, od zimske setve svejedno verovatno neće biti ništa. Turski farmeri za sušu krive globalno zagrevanje.

„Vidite, treba da pada kiša danima kako bi usevi mogli da dođu do vode. Sad će padati kiša par dana, a ne znamo kako će biti dalje. Suočavamo se s najgorom sušom poslednjih godina, jer, nažalost, prava kiša ovde nije pala već osam godina“, naglašava Bicar Icli, poljoprivrednik iz te oblasti.

U području Dijarbakira kažu da je poljoprivredna proizvodnja opala za 60-70 posto u odnosu na godinu pre. Turski predsednik ni dugoročno nema dobre vesti. „Očekuje se da će padavine na jugu zemlje zimi opasti od 5 do 20 posto, a zimi od 10 do 40 posto. Podaci pokazuju da će naš ionako skromni vodni potencijal dodatno opasti u sledećim godinama“, navodi Redđep Tajip Erdogan.

Početkom meseca, Turska je postala poslednja članica G20 koja je ratifikovala Pariski sporazum, nakon dugogodišnjeg otezanja.

„To je ozbiljan problem. Turska je potpisala Pariski sporazum, ali šta sad? Uništili smo prirodu, naše podzemne resurse. Tako da sad više ne vidim smisla u klimatskom sporazumu. Međutim, mere koje ćemo od sada preduzimati svejedno su važne i vlada bi trebalo da revidira svoje poljoprivredne politike“, navodi Icli.

Na sastanku s Bajdenom i Makronom, Erdogan u Rimu verovatno ipak ima i urgentnijih tema. Međutim, „klimatski šou“ ovim se ne završava – karavan se iz Rima seli u Glazgov, većina vođa G20 direktno leti na konferenciju UN o globalnim promenama.

„Doslovno, to je kafić zadnje prilike. U trenutku dok je budućnost čovečanstva i prirode na kocki, bez sumnje je došlo vreme da naše razlike ostavimo po strani, da zgrabimo ovu jedinstvenu priliku za pokretanje značajnog zelenog oporavka, da globalnu ekonomiju postavimo na pouzdanu, održivu putanju i da tako spasimo naš planetu“, poručio je princ Čarls.

Princ Čarls tako u ponedeljak otvara konferenciju UN u najvećem škotskom gradu, dan nakon što je njegova majka, kraljica Elizabeta, na savet lekara od toga morala da odustane i ode na dalje bolovanje. Jedna era time simbolično se završava, počinje li posve nova? Ili nam tako samo obećavaju?

BONUS VIDEO: Klimatske promene i zdravlje ljudi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar