Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Posle Teksasa, Oklahoma je druga američka savezna država koja je donela zakon kojim se zabranjuje abortus nakon šeste nedelje trudnoće, javljaju američki mediji.

Time su ove dve države, kojima vladaju republikanci, dobile restriktivne zakone, koje onemogućavaju prekid trudnoće pošto se ustanovi srčana radnja fetusa, što se dešava do šeste nedelje trudnoće, piše Danas.

“Ponosan sam što potpisujem SB 1503, Zakon o otkucajima srca u Oklahomi. Želim da Oklahoma bude država koja se najviše zalaže za život u zemlji jer predstavljam sva četiri miliona građana Oklahome koji u velikoj većini žele da zaštite nerođene”, saopštio je na Tviteru republikanski guverner Oklahome Kevin Stit.

Prethodno je državni parlament Oklahome prihvatio ovaj zakon. Abortus ponovo postaje glavno političko pitanje u SAD, pošto bi Vrhovni sud SAD mogao da ukine pravo na abortus dato presudom Ro protiv Vejda iz 1973, objavio je Politiko koji je imao uvid u nacrt odluke Vrhovnog suda. Ako Vrhovni sud ukine presudu iz 1973, to će značiti da u oko polovini saveznih država neće biti dozvoljen abortus. Konačna presuda očekuje se krajem juna.

Vrhovni sud je potvrdio da je objavljeni nacrt autentičan, ali je saopštio da „ne predstavlja odluku suda niti konačnu poziciju bilo kog člana o pitanjima u tom slučaju“.

„Ro protiv Vejda je pogrešan od početka“, piše u nacrtu koji je potpisao sudija Samuel Alito, jedan od šestorice konzervativnih sudija u Vrhovnom sudu. Troje sudija je liberalno. U nacrtu odluke piše da, suštinski, ne postoji ustavom zagarantovano pravo na abortus, te da će savezne države imati više ovlaštenja da tu oblast regulišu, odnosno zabrane abortus.

„Smatramo da presuda Ro protiv Vejda treba da bude poništena“, pišu sudije pozivajući se na presudu iz 1992. kojom se potvrđuje da je pravo na abortus ustavno pravo, ali se državama delimično dozvoljava da uvode neke restrikcije. „Vreme je da uvažimo Ustav i da odlučivanje o abortusu vratimo narodnim predstavnicima.“

Predsedavajući sudija Vrhovnog suda Džon Roberts saopštio je da će sud istražiti kako je procureo nacrt ove odluke koji je uzburkala SAD, nazivajući to “izdajom”.

„Ako je cilj ove izdaje poverenja unutar suda bio da se podrije integritet našeg rada, neće uspeti. Ovo ni na koji način neće uticati na rad suda“, rekao je Roberts. Politiko je naveo da je redakciji jedna osoba, dobro upoznata sa slučajem, dostavila kopiju nacrta odluke. Navodi se i da su sudije razgovarale o poništavanju prava na abortus još u decembru prošle godine, da je petoro glasalo za, a da je sudiji Samuelu Alitu pripalo da obrazloži odluku.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da se nada da nacrt neće biti finalizovan, ističući da on odražava „suštinsku promenu u američkom pravosuđu“ koja preti „drugim osnovnim pravima“ kao što su „kontrola rađanja i brak“.

„Ako ta odluka ostane ostane na snazi, biće prilično radikalna“, primetio je Bajden.“Ako sud ukine pravo na abortus, zvaničnici na svim nivoima vlade će imati odgovornost da štite pravo žena na izbor. A birači će morati da u novembru glasaju za zvaničnike koji podržavaju pravo na abortus. Na federalnim nivou, potrebno nam je više senatora koji podržavaju to pravo, kao i većina u Predstavničkom domu da usvoji predlog da se odluka Ro protiv Vejda ozakoni, što ću ja potpisati“, rekao je Bajden, prenosi Glas Amerike.

Ceo članak možete pročitati ovde

Bonus video: Decenijama posle ozakonjenja abortusa u Srbiji – peticija za njegovu zabranu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar