Izrael Palestina rat Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

Japanske vlasti saopštile su danas da obustavljaju finansiranje agencije UN za palestinske izbeglice (UNRWA), zbog optužbi Izraela da su neki od zaposlenih umešani u napad koji je palestinski pokret Hamas izvršio 7. oktobra prošle godine.

UNRWA je otpustila nekoliko članova svog osoblja i obećala detaljnu istragu, a Izrael je ipak odlučio da joj zabrani nastavak rada u Gazi.

Japan je suspendovala svoje finansiranje te agencije UN, posle SAD, Francuske, Nemačke, Australije, Italije, Finske i Velike Britanije.

Japanske vlasti su izrazile zabrinutost, kako je navedeno, „zbog navodne umešanosti osoblja UNRWA u teroristički napad na Izrael 7. oktobra prošle godine“.

„Zbog toga je Japan odlučio da suspenduje finansiranje UNRWA“, navodi se u saopštenju japanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Tokio će, kako je saopšteno, nastaviti da „ulaže diplomatske napore da poboljša situaciju u Pojasu Gaze i da smiri situaciju što je pre moguće pružanjem podrške drugim međunarodnim organizacijama“.

Šta je UNRWA

Agenciju UNRWA su osnovale Ujedinjene nacije nakon arapsko-izraelskog rata 1948. godine, kako bi pružile humanitarnu pomoć raseljenim Palestincima.

Agencija je pružila pomoć za četiri generacije palestinskih izbeglica. Takođe, najmanje 152 službenika UNRWA ubijena su u Gazi od početka rata između Izraela i Hamasa.

PROČITAJTE JOŠ:

Za šta su optuženi članovi

Ni Izrael, ni UNRWA nisu precizirali prirodu navodne umešanosti zaposlenih u događaje od 7. oktobra, niti su precizirali broj zaposlenih koji su bili uključeni.

Međutim, izraelski zvaničnik je za CNN rekao da je Izrael podelio informacije o 12 zaposlenih koji su navodno umešani u napade 7. oktobra.

Generalni komesar UNRWA Filip Lazarini rekao je da je dobio „informacije o navodnoj umešanosti nekoliko zaposlenih“. Kako bi zaštitio sposobnost agencije da isporuči humanitarnu pomoć u Gazi, odlučio je da „odmah raskine ugovore ovih članova osoblja i pokrene istragu kako bi se utvrdila istina“, navodi se u saopštenju.

„Svaki zaposlenik UNRWA koji je bio umešan u terorističke akte biće smatran odgovornim, uključujući i krivično gonjenje“, dodao je on.

Pored navodne umešanosti osoblja u napad 7. oktobra, izraelske odbrambene snage su takođe navele da su objekti UNRWA korišćeni u „terorističke svrhe“.

„Uprava za obaveštajne poslove sastavila je slučaj, inkriminišući nekoliko zaposlenih UNRWA za njihovu navodnu umešanost u masakr, zajedno sa dokazima koji ukazuju na korišćenje objekata UNRWA u terorističke svrhe“, navodi se u saopštenju IDF-a.

Hamas je u zvaničnom saopštenju objavljenom kritikovao odluku o raskidu ugovora sa zaposlenima i optužio Izrael da pokušava da potkopa UNRWA i druge organizacije koje pružaju humanitarnu pomoć u Gazi.

Kako zasad javnost nije upoznata kako su tačno zaposleni u UN učestvovali u napadu 7.oktobra, u većini zapadnih medija se spekuliše da su pružali logističku pomoć Hamasu, kao i odavali poverljive informacije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar