hrvatska
Foto: Nova.rs/Pixell.hr

Sve je veći spisak zemalja koje građanima Hrvatske zabranjuju ili ograničavaju putovanja, pa je tako Danska stavila Hratsku na narandžastu listu, Slovačka na crvenu, a Poljska je prekinula letove iz našeg komšiluka.

Hrvatska se od danas nalazi i na narančastoj listi Danske i crvenoj Slovačke, prenosi N1. Dansko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je svoje građane da ne putuju u Hrvatsku ako nije nužno. Slovačka je stavila Hrvatsku na crvenu listu od 2. septembra.

Osim Hrvatske na slovačkoj crvenoj listi su i Francuska, Španija, Holandija, Belgija i Malta, piše slovačka Pravda i dodaje da se ne preporučuje putovanje ni u Grčku koja je takođe visokorizična.

Ljudi koji se vraćaju iz zemalja sa crvene liste moraće u desetodnevni karantin. Vest je objavio ministar zdravstva Marek Krajči, koji je rekao da Slovačka ima visok broj uvezenih slučajeva i dodao kako su uvezeni slučajevi činili oko 24 posto svih slučajeva u avgustu.

Pritom je naglasio kako je puno slučajeva uvezeno iz Češke, ali i iz Hrvatske, u kojoj je, kako kaže, zadnjih dana došlo do značajnog pogoršanja situacije.

Hrvatni na narandžastoj listi kod danaca

„Ove nedelje Francuska i Hrvatska dodate su na popis zemalja u koje se obeshrabruje svako putovanje koje nije nužno, zbog povećanog broja infekcija. Brojevi SSI-ja (Institut Statens Serum) pokazuju da je stopa zaraze za Francusku 31.3 a za Hrvatsku 32.6. Dakle, te su zemlje iznad nacionalnog kriterijuma o stopi infekcija od 30″“, piše na internet stranici ministarstva, a prenose hrvatski mediji.

Ministarstvo onima koji su već na odmoru u Hrvatskoj poručuje da mogu ostati do ranije planiranog datuma, ali da minimiziraju rizik od zaraze, kao i da treba da se testiraju kad se vrate u domovinu, iako ne moraju ostati u izolaciji dve nedelje. Ako se za posetu Hrvatskoj odluče u budućnosti, tada će uslediti poziv da 14 dana provedu u karantinu pri povratku u Dansku. Od 29. avgusta u ponoć će za ulazak u Dansku Hrvati, ali i državljani drugih „karantinskih“ zemalja poput Belgije, Francuske, Rumunije ili Španije, biti potrebno da se navede razlog posete.

Poljska zabranjuje letove iz Hrvatske

Poljska će zabraniti letove iz 46 zemalja od 2. septembra, a među pogođenima nalazi se i Hrvatska, piše u nacrtu pravilnika objavljenog u četvrtak, dok se zemlja bori s porastom broja zaraženih koronavirusom.

Ta odluka je deo ciljanih mera poljske vlade koja pokušava da obuzda virus bez potpunog karantina.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar