Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia; Profimedia.rs

Ruski predsednik Vladimir Putin ima samo jednu pravu ‘crvenu liniju‘ koja se ne može preći, kaže Mihail Hodorkovski, bivši ruski oligarh koji je u izgnanstvu.

Hodorkovski, 60-godišnji vodeći kritičar Putinovog režima, bio je na čelu energetske kompanije Jukos pre nego što je čitavu deceniju proveo u zatvoru u Rusiji zbog, kako su kritičari Putinovog režima to nazvali, politički motivisanih optužbi.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski obećao je prošlog leta da će poništiti rusku aneksiju crnomorskog poluostrva iz 2014. godine. U međuvremenu, duž obale Krima i ruske pomorske baze Sevastopolj nedavno su uočena brojna utvrđenja dok se Rusija priprema za ukrajinsko napredovanje.

Mnogi strahuju da bi pokušaj Ukrajine da ponovno osvoji Krim bilo ključno prelaženje svih granica za Putina. Estonski ministar odbrane Hano Pevkur izjavio je za Njuzvik u maju da bi gubitak kontrole nad okupiranim Krimom bila ‘crvena linija‘ za ruskog predsednika, prenosi Jutarnji list.

Foto:REUTERS/Henry Nicholls

„Za njega postoji samo jedna crvena linija“

Hodorkovski se sada osvrnuo na pitanje bi li ruski zvaničnik upotrebio nuklearno oružje ako bi Ukrajina pokušala vratiti anektiranu teritoriju Krima.

„Postoji samo jedna prava ‘crvena linija‘ za Putina – direktna fizička prijetnja njemu samom“, kaže Hodorkovski za Njuzvik iz Londona, gde sada živi. „Dakle, bilo koja druga situacija koja ostavlja nešto manevarskog prostora samom Putinu zapravo nije ‘crvena linija‘, što se njega tiče“, dodaje bivši ruski oligarh.

Hodorkovski, kojeg je Kremlj proglasio ‘stranim agentom‘, bio je jedan od prvih pristalica demokratskih promena u Rusiji, kritikujući endemsku, odnosno sistemsku korupciju na televizijskom sastanku s Putinom početkom 2003. godine. Te je godine uhapšen i optužen za poreske malverzacije i sumnjivo poslovanje, a dve godine kasnije osuđen je na osam godina zatvora. Hodorkovskog je ruski predsednik pomilovao 2013. godine.

Ovaj bivši direktor ruske naftne kompanije rekao je kako veruje da Putin do sada nije upotrebio nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine jer „shvata da mu korišćenje nuklearnog oružja neće doneti trenutnu pobedu, ali će definitivno završiti trenutnim porazom Putinovog režima“.

PROČITAJTE JOŠ:

Hodorkovski je rekao da nije siguran šta bi za Putina moglo biti ‘okidač‘ za korićenje nuklearnog oružja „jer je vrlo teško prosuditi šta se događa u Putinovoj glavi, odnosno kakvo je Putinovo psihijatrijsko stanje“.

„To bi mogao biti Krim, to bi moglo biti povlačenje ruskih oružanih snaga na nekim drugim delovima linije fronta“, rekao je on.

„Treba mu utuviti u glavu da bi NATO odmah reagovao“

Zelenski je u aprilu ponovio da Ukrajina planira osloboditi Krim u sklopu svoje kontraofanzive, navodeći da uspeh njegove zemlje zavisi od kontinuiranog snabdevanje oružjem sa Zapada.

Hodorkovski upozorava da se Putinovo uverenje da će se NATO odmah uključiti u sukob ako on upotrebi nuklearno oružje „u ovom trenutku malo po malo s vremenom razblažuje“.

„Stoga mislim da je jako važno stalno ga podsećati i utuviti mu u glavu da je upravo to ono što će uslediti. Ako ne, zabrinut sam da bi mogao odlučiti upotrebiti nuklearno oružje“, zaključio je Hodorkovski.

BONUS VIDEO: Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar