Boris Džonson Foto:EPA-EFE/JESSICA TAYLOR

Dok britanski premijer Boris Džonson samo niže skandale, bliski posmatrači njegovog mandata se već nedeljama pitaju koji će novi potez uslediti i da li će Džonson biti smenjen.

PROČITAJTE JOŠ:

U ponedeljak je izašao dugoočekivani izveštaj visoke državne zvaničnice Sju Grej o nizu skupova kojima je prekršen karantin u rezidenciji u Dauning Stritu broj 10 tokom 2020. i 2021. godine. Na ovim skupovima je navodno prisustvovao i Džonson, a nakon svega što se zbilo čini se da je dobar deo javnosti očekivao da Džonson podnese ostavku. Međutim, on o tome trenutno ne razmišlja.

Sju Grej je navela u izveštaju da je tokom zabava u Dauning Stritu bilo „neuspeha u vođenju i rasuđivanju“ i da se članovi vlade nisu ponašali u skladu sa standardima koji se od njih očekuju, prenosi CNN.

Dokazi koje je Grej prikupila su očigledno dovoljno ozbiljni da se u čitav proces uključi i Metropoliten policija koja je pokrenula svoju istragu. Džonson bi čak mogao da bude ispitan zbog navoda su njegovi zaposleni organizovali zabave na radnom mestu, dok je ostatak Britanije bio primoran da poštuje stroga pravila radi suzbijanja koronavirusa.

Boris Džonson i Keri Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Nakon izveštaja, Džonson je krenuo da kritikuje opoziciju, spočitavajući im određene „propuste“ tokom njihove vladavine, a onda je usledio i novi šok za njega kada je četvoro bliskih saradnika podnelo stavke. Kritike na račun Džonsona pljušte sa svih strana, pozivaju ga da podnese ostavku, a pojedini mediji pišu da se stiče utisak da je Dauning strit u slobodnom padu.

Ipak, uprkos svemu što se dešava u poslednje vreme, Džonson se i dalje drži. Već mnogo puta do sada su predviđali njegov odlazak sa funkcije. Nekada viđen kao političar sa gotovo mitskom sposobnošću da pridobije protivnike prirodnim šarmom, Džonsonovo lično odobravanje i rejting njegove Konzervativne partije u anketama stalno padaju otkako je prošle godine eksplodirao takozvani skandal „Partigejt“.

Niko oko Džonsona ili u njegovoj stranci se ne pretvara da situacija nije loša, verovatno terminalna. Ipak, tužna realnost za brojne konzervativce koji bi želeli da vide leđa Džonsonu je da nemaju predstavu da li su dovoljno jaki da ga sklone sa vlasti. I ovo i moglo da bude ono što će Džonsona održati na funkciju, uprkos svemu.

Svakako postoji politička volja da se Džonson smeni, ali ne postoji jasna alternativa – bilo kadrovski, bilo u ideologiji, da se on smeni.

Da bi smenili lidera konzervativaca, 15 odsto parlamentarne stranke mora da dostavi pisma o nepoverenju. Uprkos mnogo mračnim pričama o zapletima, taj prag još nije dostignut. To nije zbog velike podrške ili lojalnosti Džonsonu. Više je da njegovi kritičari nisu frakcioni lideri unutar stranke. Ogromna većina konzervatiavca koji su govorili za CNN misle da bi glasanje o nepoverenju bilo pokrenuto slučajno, a ne namerno. Zaista, većina je pomirena sa mesecima kada se stvari pogoršavaju pre nego što postanu bolje i za sada misle da tu nema mnogo šta da se uradi.

Sue Gray i Boris Džonson Foto: Gov.uk, EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Zašto? Više konzervativnih članova parlamenta iz različitih krila partije govorilo je da su iscrpljeni, zbunjeni, ljudi i depresivni. Oni koji su razgovarali sa CNN-om govorili su pod uslovom anonimnosti zbog osetljive situacije.

„Sve je to strašno, ali niko nije siguran šta da radi“, kaže jedna visoki poslanik konzervativaca.

„Nisam čak ni siguran da je njegovo uklanjanje najbolja ideja, jer sve alternative predstavljaju ogroman, neprovereni rizik“, rekao je on, misliće ne samo na pojedince koji bi zamenili Džonsona, veći na ideologiju koju bi doneli vladi.

Čak i oni koji veruju da Džonsona treba skloniti sa funkcije pre sledećih opštih izbora, ne moguo da se dogovora kada bi to trebalo uraditi.

Napori za sklanjanje Džonsona će se verovatno obrzati ako policija ili ceo izveštaj Sju Grej – koji će se pojaviti kada se istraga završi – dođu do zaključka da je premijer ili prekršio zakon, obmanuo parlament ili se upustio u neku drugu vrstu ponašanja koje se ne može opravdati. Međutim, to možda neće doći pre sledećih lokalnih izbora koji se održavaju u maju.

Boris Džonson Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Ako konzervativci pretrpe velike gubitke, biće veoma teško to pripisati Džosonu. Nema sumnje da će izborne kampanje opozicionih partija biti u potpunosti fokusirane na premijera, njegovu pouzdanost i lično ponašanje.

U svakom slučaju, čini se da je najpožljeniji period za smenu Džonsona, među onima koji mu se protive, letnja parlamentarna pauza. Ovo daje vreme za odgovarajuće takmičenje u liderstvu, kao i verme za novog lidera da izgradi svoju platformu uoči sledećih zakazanih opštih izbora u maju 2024. godine.

Koliko god to zvučalo jednostavno, postoji jedna mala prepreka za one koji traže glatku tranziciju vlasti: Džonson i njegovi saveznici ne žele da odustanu i veruju da mogu da izdrže, šta god da se desi.

Više svetnika i ministarskih saveznika u Džonsonovom najužem krugu rekli su za CNN da su razmišljali o tome da blefiraju i da glasaju o poverenju premijeru uz ultimatum: Podržite me ili me otpustite. Istorijski gledano, ovo je bilo efikasno sredstvo pomoću kojeg su zaraćeni političari odmeravali snage. Međutim, Džonsonovi saveznici su uvereni da je njegovo unutrašnje protivljenje toliko slabo da je tako drastična akcija nepotrebna.

Visoki konezervativni kritičar premijera rekao je da bi najbolja nada za smenjivanje Džonsona bila podnošenje poslaničkih pisama koje je bi stvorilo zamah gde bi se stvari pokrenule. Međutim, on je priznao da je to samo želja.

Posle svega, konzervativci su se našli u zamci. Oni znaju da Džonson šteti pariji. Oni znaju da će pokušaj njegovog uklanjanja biti „krvavi, javni rat“ koji bi na kraju mogli izgubiti. Oni znaju da ne postoje garancije da će njegovo optuštanje učiniti stvari boljim. Džonson je trenutno jedini političar u Britaniji koji toliko prkosi gravitaciji da nije nemoguće da uprkos skandalu pobedi na izborima. A novi lider bi mogao da bude manje efikasan pa bi Konzervativci morali da predaju ključeve Dauning strita 10 drugoj partiji.

Sve je toliko nejasno i zbunjujuće da malo ko u gonjim redovima Konzervativne partije zna šta treba da se radi.

BONUS VIDEO: Makron pogođen jajetom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar