Foto: Tanjug/Libyan government handout via AP

Broj poginulih u poplavama u istočnom libijskom gradu Derni porastao je na 5.200, rekao je danas glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova istočne libijske vlade, dok direktor bolnice kaže da ih je 2.200 mrtvih. Podaci su trenutno protivrečni.

Direktor bolnice u Derni, Mohamad al-Kabisi, rekao je Rojtersu da je u poplavama život izgubilo 2200 ljudi. Nije bilo moguće proveriti te podatke iz nezavisnih izvora.

Spasioci i dalje tragaju za telima poginulih u poplavama, rekao je portparol istočne libijske vlade Tarek al-Haraz. Al-Haraz je rekao da je četvrtina grada uništena ili odnesena u more, prenosi Index.hr.

Foto: Instagram/@EX5TWD via REUTERS

Derna je najteže pogođena poplavama nakon snažne oluje na istoku Libije. Za vreme oluje urušile su se dve brane.

Društvenim mrežama danas se proširio snimak iz Derne, čiju autentičnost je potvrdio BBC.

Snimak koji traje oko 10 sekundi prikazuje štetu nastalu u tom lučkom gradu na istoku Libije. Na snimku se vidi kako je poplava cele redove višespratnice pretvorila u ruševine.

Foto: Basma BADRAN / AFP / Profimedia

„U ponoć smo čuli veliku eksploziju i pukla je brana“

Muškarac koji je preživeo poplavu u Derni kaže da je tokom noći čuo eksploziju. Veruje da je to bio zvuk pucanja obližnje brane.

„Prvo smo samo mislili da je jaka kiša, ali u ponoć smo čuli veliku eksploziju i pukla je brana“, rekao je Raja Sasi.

Novinskoj agenciji Rojters rekao je da je voda došla do gornjeg sprata porodične kuće. Preživele su i njegova supruga i malena ćerka, ali je ostatak porodice poginuo.

Foto: The eastern-based government of Libya / Xinhua News / Profimedia

Majka i sinovi preko krovova bežali od poplave

Safia Mustafa, majka dva sina, rekla je novinskoj agenciji Rojters da su njih troje uspeli da pobegnu iz svoje kuće u Derni pre nego što se srušila.

Popeli su se na krov i bežali preko susednih kuća kako bi pobegli od bujice. Njen sin, 10-godišnji Obai, rekao je da se molio da prežive.

Advokatica Saliha Abu Bakr rekla je da je voda brzo progutala njihovu zgradu, te da je gotovo dosegnula plafon njenog stana na trećem spratu. Kaže da se tri sata držala za komad nameštaja kako bi ostala površini.

Foto: Tanjug/Libyan government handout via AP

Nakon što su se poplavne vode povukle, ona i njene dve sestre uspele su da napuste zgradu, koja se ubrzo nakon toga srušila. Telo njene majke ostalo je pod ruševinama.

PROČITAJTE JOŠ:

„Umesto da dignu uzbunu, vlasti ljudima rekle da ostanu kod kuće“

Anas El Gomati, osnivač i direktor Instituta Sadek, tink-tanka za javnu politiku sa sedištem u Tripoliju, kaže da je prisutnost dve suparničke vlade u Libiji zakomplikovala situaciju, ali da su vlasti imale dovoljno vremena da se pripreme za poplave.

„Imali smo dane i sate pre ovoga da se pripremimo“, rekao je El Gomati, koji naglašava da je oluja pre dolaska u Libiju prešla preko Turske i Grčke.

Foto: Tanjug/Libya Almasar TV via AP

“Lokalne vlade i Libijska nacionalna vojska – snage Khalife Haftara – odgovorne su za ovo što se dogodilo”, rekao je.

“Za razliku od situacije u Maroku, gde su zbog pomeranja tektonskih ploča imali samo nekoliko sekundi za reagovanje, u Libiji su, nakon što su se brane počele da se pune, imali dane i sate za planiranje evakuacije. Nisu digli uzbunu i umesto toga učinili su suprotno – rekli su ljudima da ostanu u kućama.”

Foto: Tanjug/Libya Almasar TV via AP

„Ovo nije zlo majke prirode, to je zlo ljudi, nesposobnost i samodopadnost“, dodao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar