Na ulicama Kazahstana došlo je do žestokog sukoba demonstranata, koji su na ulice izašli nakon što je cena gasa udvostručena, i pripadnika policije.

Policija je protiv demonstranata upotrebila suzavce i šok bombe, a juče je otvorila i vatru.

Pročitajte još:

Jedna grupa građana pokušala je da upadne u kancelariju gradonačelnika u najvećem gradu u državi, a širom države zapaljen je veliki broj automobila, uglavnom policijskih. Povređeno je više od 100 policajaca.

Uhapšeno je najmanje 20 osoba, a prema nezvaničnim informacijama vlasti su u nekim oblastima isključile internet, blokirale sajtove za vesti i pritvorile novinare koji su izveštavali sa protesta, uključujući novinara kazahstanskog servisa Radio Slobodna Evropa Darhana Umirbekova.

Demonstranti su prvenstveno zahtevali da se cena tečnog naftnog gasa vrati na nivo na kom je bila prošle godine u ovo vreme, što se danas zapravo i dogodilo: Cena gasa vraćena je na staro.

Međutim, kako su se protesti brzo prošili i na druge gradove, proširili su se i zahtevi protestanata, koji sada uključuju i smenu vlasti.

„Vlada neće pasti, ali želimo uzajamno poverenje i dijalog, a ne sukob“, kazao je u video poruci predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, upozorivši građane da su pozivi na napade na vladine i vojne objekte nelegalni.

Protesti su počeli drugog januara u Žanaozen koji zbog nenajavljenog poskupljenja tečnog naftnog gasa. Inače, u ovom gradu je tokom protesta naftnih radnika 2011. godine, koji su zahtevali bolje plate, ubijeno 16 osoba.

Ove demonstracije su uzdrmale imidž Kazahstana kao politički stabilne i strogo kontrolisane zemlje, koja je uspela da privuče stotine milijardi dolara stranih investicija u svoju naftnu i metalnu industriju tokom tri decenije nezavisnosti.

Predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev pozvao je okupljene na protestima da ne slede pozive „destruktivnih pojedinaca“, koji nastoje da potkopaju jedinstvo društva, ali je i najavio da će vlada smanjiti cenu tečnog naftnog gasa.

Tokajev je proglasio dvonedeljno vanredno stanje u najvećem gradu u zemlji Alma Ati i u jugozapadnoj provinciji Mangistau.

BONUS VIDEO: Sukobi poljske vojske i migranata na granici sa Belorusijom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram