FotoHandout / AFP / Profimedia; shutterstock Maykova Galina; SOPA Images/SIPA;

Sve je više indicija da iza razaranja brane hidroelektrane Kahovka, koja je izazvala do sada neviđene poplave u Ukrajini, stoji Moskva. Ipak, čini se da ko god je izveo ovu akciju nije dovoljno proračunao - jer bi ovaj suludi potez mogao da košta Ruse mnogo više nego što su mogli i da zamisle. Naime, bujice koje su nastale nakon miniranja brane odnele su na desetine pripadnika ruskih trupa, a sada su pojavili znakovi da će ova ekološka katastrofa trajno poremetiti vodosnabdevanje Krima - poluostrva koje se od 2104. godine nalazi pod ruskom kontrolom.

Dakle, Rusija ovime šteti sopstvenim interesima. Poplave su primorale Moskvu da evakuiše trupe kao i civile na istok, dalje od Hersona i obala široke reke Dnjepar. Uz to, leva strana reke, na kojoj se nalaze Rusi je mnogo niža od desne na kojoj su Ukrajinci, zbog čega je više poplavljena.

Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos

Prema svedočenju ukrajinskih vojnika, ruske trupe odnele su poplave vode, i oni koji su imali sreće da prežive, sada beže sa istočne obale Dnjepra.

Takođe, prema njihovim informacijama, mnogi ruski vojnici su poginuli ili povređeni nakon pucanja brane.

Zapravo, bežanija koja je nastala nakon pucanja brane, prema mišljenju mnogih je dokaz da Rusija ne mari mnogo za vojnike na svojim položajima.

Foto: Tanjug/Russian-controlled administration of Kherson Region via AP

Podsetimo, Hersonsku ukrajinsku oblast je Rusija stavila pod svoju kontrolu uz velike vojne napore i gubitke. Zbog toga, davanje i najmanjeg prostora Ukrajincima im nikako ne može ići na ruku, pogotovo u trenutku kada se Kijev sprema za veliku prolećnu kontraofanzivu.

Foto: Tanjug/AP Photo/Libkos

Stanovnici Krima bez vode narednih 10 godina?

Uz to, postoji još jedna, mnogo pogubnija opasnost. Naime, miniranje brane bi moglo da utiče na vodosnabdevanje Krima, sušnog poluostrva koje se oslanja na slatku vodu iz kanala u blizini probijene brane. Tačnije voda je do poluostrva, koje poslednjih devet godina kontroliše Rusija, stizala kanalom iz Dnjepra.

O tome je u sredu govorio i sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksej Danilov koji je naveo da su Rusi, dižući u vazduh hidroelektranu Kahovka, Krim lišili pitke vode narednih tri, pet, 10 godina, odnosno dok brana ne bude ponovo izgrađena.

Russia Ukraine War

Danilov je rekao da će snabdevanje poluostrva vodom biti fizički nemoguće.

Takođe, delovi Hersonske oblasti koje je anektirala Rusija, zavise su od električne energije koju je proizvodila sada srušena brana.

Inače, ovo nije prvi put da se građani Krima suočavaju sa vodnom krizom. Nakon što je Rusija anektirala Krim 2014. godine, Ukrajina je blokirala kanal koji prebacuje vodu iz Nove Kahovke, što je izazvalo pravu katastrofu na poluostrvu.

Pročitajte još:

Kijev je ovaj potez pravdao time da anektirani Krim ne plaća vodu koja stiže iz Ukrajine.

Zatim su, skoro deceniju kasnije, ruske snage su ponovo otvorile kanal ubrzo posle početka prošlogodišnje invazije na Ukrajinu.

Sada bez brane, pad nivoa vode je ponovo ugrozio njen tok duž kanala, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je rekao da će prema poslednjim procenama „Severni krimski kanal jednostavno nestati“.

Time će dok se ne nađe rešenje, što je proces koji može potrajati mesecima, pa čak i godinama, više od milion građana, uglavnom etičkih Rusa ostali bez preko potrebne pijaće vode.

Ukrajina, poštanska marka, markica
Foto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Problem i velika kontraofanziva

Da sve bude gore,  Vašington post tvrdi da je cilj broj jedan ukrajinske kontraofanzive koja je upravo počela da preseku takozvani kopneni most između Rusije i okupiranog poluostrva Krim, presecajući ključne ruske linije snabdevanja.

Ovaj list sugeriše da je ukrajinska vojska pokrenula dugo očekivani kontranapad na okupatorske ruske snage, otvarajući ključnu fazu u ratu koja ima za cilj obnavljanje teritorijalnog suvereniteta Ukrajine.

Ukrajinske trupe su u sredu uveče intenzivirale svoje napade na liniji fronta na jugoistoku zemlje, prema rečima više pojedinaca u oružanim snagama, u značajnom prodoru ka teritoriji koju je okupirala Rusija. Četiri pripadnika vojske, uključujući više oficira, govorili su pod uslovom anonimnosti za Vašington post jer nisu bili ovlašćeni da javno razgovaraju o dešavanjima na bojnom polju.

BONUS VIDEO Katastrofalne posledice rušenja brane u Ukrajini: Dok se Moskva i Kijev optužuju ko je detonirao hidroeleketranu na Dnjepru

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare