Foto: Shutterstock/Ivanova Ksenia

Anonimni korisnik hakerskog foruma, pod pseudonimom "ČajnaDen", tvrdi da je došao do ličnih podataka čak milijardu stanovnika Kine, što bi mogao da bude jedan od najvećih upada u neku bazu podataka u istoriji, prenosi danas Glas Amerike.

On je ponudio prošle nedelje da proda veliku bazu podataka za 10 bitkoina, odnosno oko 200.000 dolara, i objasnio da su podaci uzeti sa neosigurane baze podataka šangajske policije, koji su godinu dana bili javno dostupni.

Tvrdi da je baza podataka sadržala lične informacije kao što su imena, adrese, godina rođenja, lični broj i brojna kriminalna dosijea, piše AP.

Američka kablovska TV mreža CNN objavila je da je potvrdila autentičnost više od dvadeset podataka iz uzorka koji je ponudio „prodavac“, ali nije mogla da pristupi originalnoj bazi.

Policija Šangaja nije odgovorila na zahteve novinara da prokomentariše navodni upad u njenu bazu podataka.

Žao Čengpeng, direktor kompanije Bajnens, izjavio je da je berza za kriptovalute pojačala proces potvrde korisnika, pošto je ogranak kompanije koji prati obaveštajne pretnje otkrio prodaju podataka milijardu stanovnika jedne azijske zemlje na „dark vebu“.

BONUS VIDEO: Ransomver – hakeri vrebaju na internetu, čuvajte svoje računare

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar