Gruzija protest Foto:EPA-EFE/DAVID MDZINARISHVILI

Najmanje 20 ljudi privedeno je na današnjim protestima ispred parlamenta Gruzije gde je jutros, bez učešća opozicije, Pravni odbor usvojio nacrt zakona "O transparentnosti stranog uticaja".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Gruzije je saopštilo da su demonstranti ispred parlamenta „prekršili javni red, opirali se policiji i vređali“ policajce, zbog čega je uhapšeno njih 20, među kojima je jedan građanin Rusije i dvojica građana SAD, prenosi Interfaks. Opozicioni poslanici tvrde da im nije dozvoljeno da uđu u zgradu parlamenta gde je Pravni odbor usvojio nacrt zakona posle dva minuta, čime je, prema navodima Rojtersa, otvoren put za glasanje o tom zakonu u skupštini ove nedelje.

Gruzija protest Foto:EPA-EFE/DAVID MDZINARISHVILI

Protesti protiv ovog zakona se dešavaju svaki dan u Gruziji, a sinoć su se demonstranti okupili kod zgrade parlamenta, odakle ih je policija uklonila da bi mogli da uđu poslanici, pišu RIA novosti. Gruzijski premijer Irakli Kobahidze izjavio je juče da će zakon o stranim agentima biti usvojen i zapretio je onima koji protestuju protiv usvajanja tog zakona da će biti uhapšeni ukoliko pribegnu nasilju.

Gruzija protest Foto:

Služba državne bezbednosti Gruzije su u sredu saopštile da je cilj demonstranata da „nasilno preuzmu vlast“ uz pomoć finansija inostranih stranaka i nevladinih organizacija. Parlament Gruzije je 1. maja usvojio predlog zakona „O transparentnosti stranog uticaja“ u drugom čitanju, kojim se predviđa da organizacije koje dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva registruju kao „agenti za strane interese“.

Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Od takvog zakona se odustalo prošle godine zbog masovnih protesta, ali je u aprilu ove godine vladajuća stranka „Gruzijski san“ predložila skoro identičan zakon, sa izmenom da se umesto termina „agent za strane interese“ koristi „organizacija koja radi za strane interese“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Folker Tirk je ranije pozvao Gruziju da povuče iz procedure ovaj nacrt zakona, dok su zvaničnici Evropske unije upozorili da bi njegovo usvajanje predstavljalo ozbiljnu prepreku da Gruzija postane članica EU.

Ministarstvo spoljnih poslova Gruzije potvrdilo je 2. maja da je premijer Irakli Kobahidze odbio da poseti SAD, nakon što je američka strana postavila uslov da se obustavi rasprava o nacrtu zakona.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar