Foto: Shutterstock

Svet mora da preduzme radikalne mere smanjenja upotrebe fosilnih goriva, uključujući ulaganje 5,2 biliona dolara godišnje u čistu energiju, kako bi zaustavio globalno zagrevanje, saopšteno je danas iz međunarodne agencije za obnovljivu energiju (IRENA).

Druge mere predložene u izveštaju o globalnoj energetskoj tranziciji uključuju poboljšanje energetske efikasnosti, povećanje elektrifikacije, smanjenje emisije ugljenika i veća upotreba vodonika.

Naučnici su procenili da bi globalna emisija štetnih gasova trebalo da padne 45 odsto do kraja decenije u odnosu na nivo iz 1990. godine ali beleži rast, delom zbog rastuće potražnje za energijom i veće upotrebe fosilnih goriva.

Generalni direktor IRENA Frančesko La Kamera rekao je da energetska tranzicija nije na pravom putu i da će sve osim radikalnih mera u narednim godinama umanjiti ili eliminisati šanse za ispunjenje klimatskih ciljeva.

Države su ekološkim sporazomom iz Pariza 2015. godine dogovorile ograničenje globalnog zagrevanja na 2 stepena Celzijusa kako bi izbegle potencijalno katastrofalne posledice po planetu.

Međutim temperature su sada više za 1,1 stepen Celzijusa iznad predindustrijskog proseka a nedavni izveštaj naučnog panela UN je otkrio da milijarde širom sveta već osećaju efekte klimatskih promena.

IRENA je na energetskoj konferenciji u Berlinu tražila preusmerenje investicija od 637 milijardi evra iz sektora fosilnih goriva svake godine, što je ponovio i šef UN Antonio Gutereš.

Gutereš je pozvao vlade da ne odlažu prelazak sa fosilnih goriva, koje su, poput SAD, povećavale domaću proizvodnju fosilnih goriva zbog povećanja cena energenata i straha od nestašice zbog rata u Ukrajini.

„Trenutna kriza pokazuje da moramo ubrzati, a ne usporiti tranziciju ka obnovljivoj energiji. Ovo je jedini pravi put do energetske bezbednosti“, rekao je on.

Bonus video: Kako do čistije energije?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar