Foto:CSIS/Beyond paraimel/maxar

Satelitski snimci su otkrili veliku tajnu raketnu bazu Severne Koreje na granici sa Kinom, a veruje se da su u njoj smeštene razorne nuklearne bojeve glave. Smatra da se da je baza dijaznirana da sadrži rakete dugog dometa, koje mogu da pogode teritoriju SAD.

PROČITAJTE JOŠ:

Postojanje ove tajne baze je otkriveno nakon izveštaja Vašingtonskog centra za strateške i međunarodne studije. U izveštaju se navodi da su locirali podzemnu vojnu bazu, koja se koristi za smeštaj interkontinentalnih balističkih raketa, na samo 24 kilometara od granice sa Kinom.

Analitičari kažu da je lokacija izabrana da odvrati preventivne udare SAD protiv oružja Severne Koreje, odk zemlja nastavlja da širi i modernizuje svoj arsenal.

Samo u januaru, Severna Koreja je lansirala 11 projektila, uključujući i intermedijalnu balističku raketu Hvasong-12 što je navelo SAD da traže dodatne sankcije pred Ujedinjenim nacijama.

Foto: STR / AFP / Profimedia

Ne očekuje se da će Severna Koreja lansirati nove rakete u februaru, verovatno zbog poštovanja prema Kini koja je domaćin Zimskih olimpijskih igara. Ali posmatrači strahuju da će provokacije da se nastave kada se ZOI završe, pa Severna Koreja nastoji da podstakne Bajdenovu administraciju da nastavi pregovore, prenosi Njujork tajms.

Severna Koreja je svoje poslednje lansiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) izvela 2017. godine. Ukoliko Kim ove godine lansira jednu takvu raketu, to će najverovantije biti iz vozila smeštenih u bazi kao što je Hoejung-ni, objekat koji se spominje u novom izveštaju.

Foto:EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

Iako je nejasno da li je Hoejung-ni u potpunosti operativan, većina analitičara veruje da bi ICBM bio lansiran sa tog područja. Hoejung-ni je druga moguća vojna baza gde se nalaze ICMB u Severnoj Koreji. Pored nje, poznata je i baza Jusang-ni, koja je identifikovana 2019. godine, a nalazi se 95 kilometara od Pjongjanga.

Severna Koreja je dugo skrivala svoju vitalnu vojnu imovinu u pećinama, podzemnim bunkerima i tunelima.

Foto:CSIS/Beyond paraimel/maxar

Građevinske aktivnosti u Hoejung-niju i obližnjem postrojenju Ieongjeo-dongu, prvi put su prijavljene 2018. godine. Ali novi izveštaj tvrdi da je prvi koji potvrđuje da je Hoejung-ni vojna baza gde se čuvaju rakete. Istraživači su takođe koristili nove satelitske snimke da obezbedi ažurirane detalje o ulazima u podzemne objekte, pomoćne zgrade i betonska skloništa gde su rakete i gorivo.

Severna Koreja je počela da sklanja svoje vojno naoružanje duboko pod zemljom od 1962. godine, nakon što je pretrpela razorne gubitke od američkih vazduhoplovnih snaga u Korejskom ratu 1950-1953. godine. Američki i južnokorejski zvaničnici procenjuju da sada u Severnoj Koreji postoji od 6.000 do 8.000 podzemnih objekata što povećava sposobnost zemlje da izdrži iznenadne napade.

Neki su iskopani ispod severnih padine krševitih planina okrenutih prema Kini, što otežava američkim i južnokorejskim avionima da gađaju njene ulaze bez provociranja Pekinga.

Foto:CSIS/Beyond paraimel/maxar

Lokacija nuklearnih projektila Pjongjanga je jedna od najstrože čuvanih tajni u vojsci Severne Koreje. Pentagon je 2017. godine rekao Kongresu da bi jedini način da se lociraju i unište sve komponente programa nuklearnog naoružanja Severne Koreje, bio putem kopnene invazije.

BONUS VIDEO: Kim Džong Un predstavio novo naoružanje Severne Koreje

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram