Ursula Fon der Lajen Foto: REUTERS/Florion Goga

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen doputovala je danas u iznenadnu posetu Kijevu, gde je, kako je najavila, očekuju razgovori o proširenju EU i nastavku finansijske i vojne pomoći EU Ukrajini.

Najvažnija poruka posete je uveravanje da će EU stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno, rekla je Lajen.

Foto:Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia; Mikhail Metzel/Kremlin /profimedia; Ukraine Presidents Office / Alamy / Alamy / Profimedia;

Među temama razgovora, prema najavama, biće i novi paket sankcija EU protiv Rusije.

„Drago mi je što sam se vratila u Kijev, u svoju šestu posetu tokom rata. Ovde sam da bismo razgovarali o pristupnom putu Ukrajine u EU i finansijskoj podršci EU da bi se ponovo izgradila Ukrajina kao moderna, napredna demokratija. I o tome kako ćemo nastaviti da primoravamo Rusiju da plati za svoj agresorski rat“, napisala je Lajen na platformi X.

Pročitajte još...

Ona će se obratiti u ukrajinskom parlamentu, saopštio je poslanik Jaroslav Železnjak na Telegramu.

Poseta Fon der Lajen dolazi uoči izveštaja koji će Evropska unija predstaviti sledeće nedelje o napretku Ukrajine u njenoj kandidaturi za članstvo u EU, podseća Rojters.

Ukrajina  je podnela zahtev za članstvo ubrzo nakon početka ruske agresije u februaru prošle godine a dobila je status kandidata prošlog juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar