Jens Stoltenberg Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Švedska i Finska će prisustvovati neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO u Berlinu kasnije u toku dana.

Iako nisu članice Severnoatlanske vojne alijanse, Finska i Švedska su pozvane na sastanak jer se očekuje da će obe zemlje uskoro podneti zahtev za članstvo u NATO kao odgovor na ruski napad na Ukrajinu, preneo je BBC.

Moskva je poručila da bi ulazak bilo koje od ove dve nordijske zemlje u NATO doživela kao pretnju. Ulaskom u NATO, Švedska i Finska bi izgubile višedecenijski vojno neutralni status, prenosi Tanjug.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Švedske vladajuće socijaldemokrate trebale bi sutra da odluče hoće li odustati od višedecenijskog protivljenja članstvu u NATO-u, što će gotovo sigurno dovesti do toga da i Švedska zatraži članstvo u Savezu.

Švedski i finski ministri spoljnih poslova An Lide i Peka Havisto trebali bi da učestvuju na sastanku NATO-a. Danska, Norveška i Island su članice NATO-a od njegovog osnivanja.

Sastanku u Berlinu će prisustvovati i Turska, koja je u petak bila jedina zemlja članica NATO koja se usprotivila ulasku Švedske i Finske. Finsku i Švedsku kandidaturu trebalo bi da odobre svih 30 zemalja.

Magdalena Anderson Magdalena Anderson Foto: EPA-EFE/MARTIN SYLVEST

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je u petak da bi članstvo Finske i Švedske u NATO-u bilo „greška“, kao što je bilo i pristupanje Grčke Severnoatlantskom savezu, prenosi Hina.

#social-embed_0

Zasad je nejasno da li je to samo privremeno protivljenje Turske, koja je članica NATO-a, ili potencijalno velika prepreka širenju Saveza na dve zemlje, ocenjuje BBC.

Dvodnevni sastanak, čiji je domaćin ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok, a njemu će učestvovati i državni sekretar SAD-a Entoni Blinken, označiće početak završne faze pregovora o NATO-ovom strateškom konceptu, dokumentu u kojem se iznose smernice za budućnost, prenosi Index.hr.

Koncept bi trebao omogućiti dugoročni odgovor na rastuće tenzije sa Rusijom, uključujući i pojašnjenje kako u budućnosti obnoviti uticaj NATO-a u istočnoj Evropi te, prvi put dosad, smernice za Kinu.

Konačnu verziju dokumenta trebali bi usvojiti zvaničnici zemalja NATO-a na samitu koji će se održati u Madridu u junu.

BONUS VIDEO: Širenje rata VS širenje NATO – gosti Petar Radojčić i Dragomir Anđelković

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Svi komentari (0)