Pfizer Fajzer pilula koronavirus
Fajzer pilula protiv Kovida-19 Foto:Tanjug/Pfizer via AP

Američki farmaceutski gigant Fajzer objavio je sporazum o tome da njegova potencijalna antivirusna pilula za koronu bude jeftinije dostupna u najsiromašnijim zemljama sveta.

Fajzer će omogućiti generičkim proizvođačima da snabdevaju svojom pilulom Pakslovid čak 95 zemalja sa niskim i srednjim prihodima koje pokrivaju oko 53 odsto svetske populacije, navodi se u saopštenju kompanije objavljenom u utorak.

Prema sporazumu o licenciranju postignutom sa globalnim fondom Medicines Patent Pool (MPP), Fajzer – koji takođe proizvodi jednu od najčešće primenjenih kovid vakcina sa nemačkom laboratorijom BioNTech – neće primati autorske naknade od proizvođača, što će tretman učiniti jeftinijim, preneo je Gardijan.

Privremeni podaci dobijeni tekućim istraživanjima pokazali su smanjenje rizika od hospitalizacije ili smrti uzrokovane koronom za čak 89 odsto. Ako bude odobrena, pilula bi mogla da bude na tržištu za „nekoliko meseci“, izjavio je Esteban Buron, šef za politiku MPP agenciji Frans pres.

Fajzer je takođe u utorak izjavio da traži odobrenje za hitnu upotrebu, ili EUA, u SAD za pilulu protiv kovida.

Fajzer će se odreći prihoda na prodaju u svim zemljama obuhvaćenim sporazumom, dok god je kovid-19 klasifikovan kao vanredna situacija za javno zdravlje od strane Svetske zdravstvene organizacije.

Paxlovid, ili PF-07321332, je istražna antivirusna terapija osmišljena da blokira aktivnost proteaze Sars-CoV-2-3CL – enzima koji koronavirus treba da replicira. Konzumiranje zajedno sa niskom dozom leka za HIV ritonavira pomaže da se uspori razgradnja PF-07321332, zbog čega ostaje aktivan u organizmu duži period u visokoj koncentraciji, kako bi pomogao u borbi protiv virusa.

Pfizer Fajzer pilula koronavirus
Fajzer pilula protiv Kovida-19 Foto:Tanjug/Pfizer via AP

„Verujemo da oralni antivirusni tretmani mogu da igraju vitalnu ulogu u smanjenju ozbiljnosti infekcija kovida, smanjenju naprezanja naših zdravstvenih sistema i spasavanju života“, rekao je predsednik Fajzera i izvršni direktor Albert Burla, a preneo Gardijan.

Dok je mnoštvo vakcina uvedeno tokom pandemije, potraga za tretmanima za one koji su već zaraženi nije bila tako uspešna.

„Ova dozvola je toliko važna, jer, ako bude ovlašćena ili odobrena, ovaj oralni lek je posebno pogodan za zemlje sa niskim i srednjim prihodima i mogao bi da igra ključnu ulogu u spasavanju života, doprinoseći globalnim naporima u borbi protiv trenutne pandemije“, rekao je Čarls Gor, izvršni direktor MPP u saopštenju objavljenom u utorak.

Pilule se lakše prave od vakcina, ne zahtevaju hladan lanac za isporuku i pacijent ih može samoinicijativno koristiti.

Cene za Fajzer pilulu još uvek nisu određene, a Doktori bez granica (MSF) ukazuju da bi ona mogla da košta oko 700 dolara po kursu lečenja Fajzera, u skladu sa molnupiravirom.

BONUS VIDEO: Razbijamo zablude o vakcinaciji – Dr Emina Milošević objašnjava zašto korona-vakcine primamo više od jednom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar