Rusija Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Libkos

Mađarska nije voljna ni da razgovara po pitanju daljeg finansiranja EU za isporuku oružja Ukrajini sve dok Kijev ne ukloni najveću mađarsku banku sa liste međunarodnih sponzora rata i vrati prava mađarske zajednice u Zakarpatju (bivši deo Mađarske, sada u Ukrajini), rekao je ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u Toledu.

Posle neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova Evropske unije, Peter Sijarto je istakao da je stav većine da se održe isporuke oružja Ukrajini, ukazujući na to da sada svi očekuju dug rat. O tome svedoči i predlog Evropske unije da se u naredne četiri godine na vojnu pomoć troši do pet milijardi evra godišnje, piše Hungary Today.

„Nažalost, ja sam jedini danas govorio protiv toga. Ne želimo još četiri godine rata, želimo da se ovaj rat što pre završi“, naglasio je on.

Volodimir Zelenski Foto:EPA-EFE/Mads Claus Rasmussen

Prema njegovim rečima, Mađarska je bila pod velikim pritiskom da glasa za novi predlog o transferu 500 miliona evra za isporuku oružja Ukrajini i paket od 20 milijardi dolara u iduće četiri godine.

Takođe je istakao da je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj inicirao sastanak sa njim i ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom o tom pitanju, ali da je ovaj odbio.

Ministar se potom osvrnuo na situaciju Mađara u Zakarpatju, požalivši se da je „ukrajinizacija“ oko 15.000 studenata efektivno počela 1. septembra, dok više od 5.000 dece izbeglica nastavlja školovanje u Mađarskoj na svom jeziku. On je novu uredbu o manjinama koju je usvojio Kijev nazvao „ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava“ i naglasio da će to biti glavna tačka fokusa za Mađarsku kada EU na jesen počne da ispituje u kojoj meri je Ukrajina ispunila uslove za početak pregovora.

Pročitajte još...

Sijarto je takođe napomenuo da je i ovoga puta na sastanku bilo zemalja članica koje su isticale potrebu za sankcijama ruskoj nuklearnoj industriji, ali mađarska vlada nije odustala od toga.

„Ne samo zato što je to protiv nacionalnog interesa, već i zato što nuklearne sankcije upravo pokazuju kako ove mere uništavaju konkurentnost evropske privrede i kako nas neki gledaju kao budale“, naglasio je on.

Dodao je da su SAD udvostručile uvoz uranijuma, jednog od najvažnijih elemenata u nuklearnoj industriji, iz Rusije u prvoj polovini 2023. godine, što je najviši nivo od 2005. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar