Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto:Tanjug/AP Photo

Evropska unija raspravlja o tome da li treba da uvede sankcije Republici Srpskoj, u slučaju da njeni lideri ispune navode o prenosu nadležnosti i potpunom otcepljenju od Bosne i Hercegovine. U dokumentu u koji je uvod imao Blumberg navodi se da je u pripremi niz sankcija za Milorada Dodika i Republiku Srpsku.

Služba EU za spoljne poslove postavila je niz opcija, uključujući restriktivne mere, o kojima će ministri spoljnih poslova Unije razgovarati na sastanku u Briselu kasnije ovog meseca, navodi se u dokumentu u koje je Blumberg imao uvid.

U jednom od dokumenata, EU je sugerisala da bi trebalo razmotriti restriktivne mere, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu putovanja, ako Republika Srpska na čelu sa Dodikom jednostrano prenese nadležnosti sa nivoa BiH na nivo Republike Srpske.

Milorad Dodik
Milorad Dodik Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Sankcije bi, međutim, trebalo posmatrati kao krajnju meru ako druge mogućnosti za okončanje krize ne daju rezulate, jer bi takvi potezi mogli da dovedu do skretanja BiH sa puta ka Evropskoj uniji, pišu čelnici u dokumentu.

Na sastanku ambasadora EU u petak nekoliko zemalja, uključujući i Nemačku, zatražilo je da mere protiv Dodika budu deo diskuje. Drugi, poput Mađarske, tvrdili su da bi sankcije bile kontraproduktivne.

Udarac na finansije

Kao odgovor na aktuelnu krizu, EU je već počela da povlači određena sredstva za infrastrukturne projekte u Republici Srpskoj.

POGLEDAJTE JOŠ:

Dokument u koji je Blumberg imao uvid opisuje finansijsku pomoć EU kao polugu, napominjući da Bosna i Hercegovina  trenutno prima 395 miliona evra u fondovima, kao i više od milijardu evra investicija, uključujući 242 miliona evra u grantovima.

Od ministara inostranih poslova Unije će biti zatraženo da daju smernice o ciljanom korišćenju finansijske pomoći EU u BiH, kao i o potencijalnoj upotrebi restriktivnih mera u slučaju dalje eskalacije situacije, navodi se u dokumentu.

U proceni se takođe navodi da je spoljno angažovanje drugih zemalja, kao što su Srbija i Turska, sve veće i da postoji i rizik od mešanja onih koji bi mogli da iskoriste podele za dalju destabilizaciju zemlje. Rusija i Kina su, kako se navodi u dokumentu, ranije pretile da će staviti veto na stabilizacijske snage predvođene Evropskom unijom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

BONUS VIDEO Šta Dodik očekuje od Beograda

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare