Na parlamentarnim izborima koji su nedavno održani u Slovačkoj, stranka Smer - SSD, koju predvodi bivši premijer te zemlje Robert Fico osvojila je najveći broj glasova - 23,31 odsto. Ovim je Fico najavio veliki povratak na političku scenu, ali će mu biti neophodni koalicioni partneri. Evropska unija je, najblaže rečeno, razočarana rezultatima ovih izbora, imajući u vidu da je Fico veliki poštovalac lika i dela Vladimira Putina.

Neočekivani rezultati

Prema rezultatima izbora, stranka Progresivna Slovačka je završila na drugom mestu sa 16,98 odsto, iako su prognoze uoči izbora najavljivale njenu pobedu. Slede Hlas-SD sa 14,98 odsto, koalicija OLANO- Za narodno-hrišćansku uniju sa 9,02 odsto, KDH sa 6,91 odsto, SaS sa 6,18 odsto i Slovačka nacionalna partija (SNS) sa 5,67 odsto.

Među strankama koje nisu uspele da uđu u parlament su Republika koja je osvojila 4,8 odsto, Alijansa sa 4,46 odsto, Demokrate sa 2,92 odsto i Mi smo porodica sa osvojenih 2,25 odsto glasova.

Foto:EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Ovim je postalo jasno da će priliku za formiranje nove vlade dobiti Robert Fico, lider stranke Smer – SSD, koja je označena kao proruska.

Rezultati izbora iznenadili su mnoge analitičare, imajući u vidu da su ankete predviđale pobedu liberalno-centrističkog bloka. Robert Fico je ranije već obavljao funkciju premijera Slovačke, ali je morao da se povuče sa iste nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka 2018. godine.

Zabrinjavajuće izjave

U prilog tome da Evropa zaista ima razloga za brigu u slučaju da Fico formira vladu, svedoče njegove izjave tokom predizborne kampanje.

Treba napomenuti da je od početka ruske invazije na Ukrajinu prošlog februara Slovačka bila jedan od najvećih saveznika Kijeva. Slovačka je bila prva zemlja koja je poslala protivvazdušnu odbranu u Ukrajinu i dočekala na desetine hiljada izbeglica. Sada bi sve to moglo da se promeni ako Fico dođe na vlast.

Robert Fico
Robert Fico Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Bivši, a možda i budući premijer Slovačke ne krije simpatije prema Kremlju i okrivio je „ukrajinske naciste i fašiste“ da su isprovocirali ruskog predsednika Vladimira Putina da pokrene invaziju, ponavljajući priču koju je Putin koristio da opravda svoju invaziju.

Fico je čak pozivao i slovačku vladu da prestane sa isporukom oružja Kijevu i rekao da Slovačka „neće slati novu turu municije“, ako on postane premijer.

Takođe, glasno se protivi i ulasku Ukrajine u NATO. Grigorij Mesežnikov, politički analitičar i predsednik Instituta za javne poslove slovačkog istraživačkog centra, rekao je da, kao i mnogi simpatizeri Rusije, Fico svoju podršku Moskvi predstavlja kao „mirovnu“ inicijativu.

Vladimir Putin i Robert Fico Foto:EPA/Alexander Zemlianichenko

„On i njegovi saveznici tvrde da Slovačka ne bi trebalo da šalje oružje Ukrajini jer će to učiniti da rat traje duže. Kažu da će biti mira ako prestane da šaljemo oružje Ukrajini, jer će se sukob završiti ranije. Dakle, u suštini, on nije za mir, on je proruski“, rekao je Mesežnikov.

„Ako Smer uđe u vladu, nećemo poslati nijedan metak u Ukrajinu“, rekao je nedavno Fico svojim pristalicama i ocenio da je rat počeo zapravo 2014. godine kada su, kako je naveo, „ukrajinski nacisti i fašisti počeli da ubijaju rusko stanovništvo u Donbasu“.

Ova Ficova pretnja je izazvala zabrinutost među članicama Evropske unije i NATO-a, ali je dobila podršku na društvenim mrežama među Slovacima koji tradicionalno imaju „pozitivna osećanja“ prema Moskvi.

Orbanov fan

Protivnici se takođe plaše dugoročne štete po demokratiju u zemlji zbog Ficovoog otvorenog divljenja mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Zbog toga postoji bojazan da će u novom mandatu ličiti na Orbana, pre svega zbog toga što smatra da će ga, baš kao mađarskog premijera, evropska zajednica tolerisati.

Foto: Kremlin Pool / Alamy / Alamy / Profimedia; VLADIMIR SIMICEK / AFP / Profimedia; Beata Zawrzel / Zuma Press / Profimedia

Upravo je tokom ove predizborne kampanje Fico potencirao ukidanje LGBTQ+ prava, kako bi se, baš kao njegov mađarski uzor dodvorio desničarskim biračima.

Simptomatično, Ficu su pobedu na izborima prvi čestitali premijer Mađarske Viktor Orban i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se nalazi u zvaničnoj poseti Mađarskoj.

Buran mandat

Fico je ranije bio premijer Slovačke više od jedne decenije, prvo između 2006. i 2010. godine, a zatim ponovo od 2012. do 2018. godine.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bio je primoran da podnese ostavku u martu 2018. nakon višenedeljnih masovnih protesta zbog ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove verenice Martine Kušnirove. Kucijak je izveštavao o korupciji među elitom u zemlji, uključujući ljude direktno povezane sa Ficom i njegovom strankom Smer.

Uz to, Fico je uhapšen od strane slovačke policije 2021. godine zbog toga što je u Bratislavi organizovao protest protiv vlade, koji je policija zabranila zbog epidemioloških mera koje su bile na snazi, a koje su uvedene u cilju borbe protiv virusa korona. On je tada oštro kritikovao vladu zbog strogih epidemioloških mera i bio je jedan od najglasnijih protivnika vakcinacije.