Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Doktor Hans Henri Kluge regionalni direktor SZO za Evropu poručio je zemljama da pažljivo postupaju kada je u pitanju ublažavanje restriktivnih mera.

„Nad Evropom su se spustili oblaci epidemije. Broj slučajeva širom kontinenta nastavlja da raste“, rekao je Kluge.

On je upozorio da se tokom prethodnih 10 dana udvostručio i stigao do cifre od 1.000.000 slučajeva, što je oko 50 odsto od ukupnog broja slučajeva na svetu, prenosi portal B92.net.

Dr Kluge je objavio da najpogođenije zemlje u Evropi, Italija, Španija, Nemačka, polako beleže optimističnije rezultate.

Ipak, naglasio je da su predstojeće nedelje vrlo kritične za stari kontinent i da od ponašanja svakoga od nas zavisi i ponašanje virusa.

Dr Hans Henri Kluge je naveo šta bi sve države trebalo da osiguraju prilkom ublažavanja donetih restriktivnih mera, a to su pre svega dokazi da je prenošenje virusa pod kontrolom.

Drugi preduslov je da zdravstveni sistem nesmetano funkcioniše, što znači da pacijenti mogu na vreme da se testiraju, izoluju i da se identifikuju njihovi kontakti koji će biti smešteni u karantin.

Kao treći uslov on je naveo to da bude obezbeđeno da se rizik o širenju sveo na minimum u posebnim mestima poput staračkih domova, ustanova za mentalno obolele kao i prenaseljenim mestima.

Zatim, treba obezbediti da budu utvrđene sve potrebne mere na radnim mestima – distanciranje, dezinfekciona sredstva, da je kontrolisan rizik od unošenja virusa u zemlju, ko i da društvo ima svoj glas i da je uključeno u period tranzicije.

„Moja poruka je: Ako ne možete da obezbedite ove kriterijume da, pre ublažavanja ograničenja, razmislite ponovo“, rekao je direktor SZO za Evropu.

On je naglasio da virus može brzo da savlada i najbolje zdravstvene sisteme u Evropi.

„Ako države nemaju adekvatne strategije za pripremanje i reagovanje od strane Vlade i radna snaga nije obučena, opremljena i zaštićena i ako vaši građani nisu informisani o podacima zasnovanim na dokazima, onda će se pandemija probiti kroz vaše zajednice, kompanije i zdravstvene sisteme, uzimajući sa sobom živote i sredstva za život“, objasnio je dr Kluge.

On je poručio da se države ugledaju jedne na druge, posebno one koje već najavljuju ublažavanje mera.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar