Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ministri finansija EU nakon tri dana pregovora postigli su u četvrtak dogovor o sveobuhvatnom ekonomskom odgovoru na krizu COVID-19.

Dogovorenim paketom podrške, EU je mobilisala oko 500 milijardi za zaštitu i obnovu ekonomija zemalja članica nakon pandemije, ali i postavila uslove za korišćenje zajedničkih evropskih kreditnih linija.

„Naš dogovor predstavlja odvažane i ambiciozane predloge koji su do samo pre nekoliko nedelja bili nezamislivi”, izjavio je predsednik Evrogrupe Mario Chenteno.

Posle ”prve linije odbrane”, koja je podrazumevala nacionlne mere zemlja članica, EU se dogovorila oko tri ”sigurnosne mreže” koje će pomoći radnicima, kompanijama i državama članicama da se izbore sa posledicama ekonomske krize koju izaziva pandemija COVID-19.

„Odobrili smo stvaranje privremenog instrumenta EU koji će podržati nacionalne “sigurnosne mreže“ za radnike. Instrument “Šur“ kanalisaće do 100 milijardi evra ka nacionalnim službama koji podržavaju skraćeno radno vreme ili isplaćuju nedoknade za nezaposlene i druge programe za radnike”, rekao je Chenteno.

Druga ”sigurnosna mreža” namenjena je kompanijama koje zbog krize COVID-19 imaju poteškoća u poslovanju.

Predsednik Evozone kaže da zemlje članice na nacionalnim nivoima pomažu koliko mogu da se održi likvidnost poslovanja, ali da je ta pomoć neujednačena zbog različite jačine ekonomija zemlja članica.

„Zato smo odobrili inicijativu Evropske investicione banke za 200 milijardi evra pozjamica, prvenstveno za mala i srednja preduzeća”, rekao Chenteno.

Kada je u pitanju pomoć zemljama članicama, dogovoreno je da se izdvoji ekomomsku podršku u visini oddva2 procenta BDP-a članica, što je oko 240 milijari evra.

”U pitanju je važna “sigurnosna mreža“ za sve članice Evrozone u vremenu krize. Biće dostupna svima, pod standardizovanim uslovima i uz procenu institucija EU. Svaka članica Evrozone koja zatraži ovu pomoć biće podvrgnuta EU ekonomskoj i fiskalnoj koordinaciji i nadgledanju. Jedini uslov da se pristupi ovom kreditiranju jeste da će upotreba tog novca biti isklučivo namenjena finasiranju direktne ili indirektne zdravstvene zaštite, lečenju i prevencije COVID-19”, navodi Chenteno.

Ovakva vrsta uslovljavljavanja pomoći uveliko podseća na stroge kriterijume kojima su tokom prethodne dužničke krize bile izložene Grčka, Portugal i Irska, a sada bi kroz isto mogle da prođu najteže pandemijom pogođene članice Italija i Španija.

Zemlje članice Evrozone nisu ni ovoga puta uspele da postignu dogovor oko zajedničkog zaduživanja, odnosno tzv ”evrobveznica”, na kojima su insistirale Italija , Španija i Francuska.

Holandija i Nemačka i dalje su ostale čvrste pri stavu da ne žele da garantuju za zaduživanja drugih.

Očekuje se da će dogovoreni paket evropske ekonomske podrške postati operativan za dve nedelje.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram