Foto: Depo Photos/ABACA / Abaca Press / ADEM ALTAN / AFP / Profimedia

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan će u nedelju odmeriti snage sa svojim glavnim rivalom Kemalom Kiličdarogluom u drugom krugu predsedničkih izbora. Erdoganova vladavina koja traje 20 godina, sasvim sigurno je obeležila jednu eru u Turskoj, a ono što predstavlja simbol njegove velike moći jeste njegova zvanična rezidencija, odnosno takozvana "Bela palata" ili Ak Saraj.

Erdogan živi u palati koja se nalazi u zaštićenom prirodnom području Beštepekoja na obodima Ankare. Palata je prvobitno konstruisana s idejom da služi kao kancelarija Glavnog ministra, ali ubrzo nakon dolaska Erdogana je postala sedište predsedništva.

Redžep Tajip Erdogan Foto: ADEM ALTAN / AFP / Profimedia

Za izgradnju ove vile, na kojoj je predsednik insistirao, upotrebljen je skup materijal dovezen iz raznih zemalja sveta. Kada je Erdogan krenuo sa gradnjom rekao je da će koristiti prirodne materijale iz Turske. Međutim, njegovi protivnici tvrde da je krov uvezen iz Nemačke, a da je mermer u sobama iz Indije. Ostali materijali su uvezeni iz Velike Britanije, Francuske i Italije. Čak je drveće došlo iz Holandije i Italije.

Redžep Tajip Erdogan Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Preko 1.000 soba, sve pršti od luksuza

Čitav kompleks se sastoji iz jedne glavne zgrade i dve pomoćne zgrade koje se koriste za sastanke i posete važnih državnika. Prostire se na 300.000 metara kvadratnih i ima oko 1.150 spavaćih soba, od kojih je 250 namenjeno Erdoganu i njegovoj porodici.

Zidove palate krase svilene tapete koje koštaju oko 3.000 evra po rolni. Poređenja radi, cena kvadrata pojedinih stanova u Beogradu na vodi kreće se upravo od 3.000 evra.

Foto: Qin Yanyang / Zuma Press / Profimedia

Palata ima i dodatne sobe za goste, botaničku baštu, situacionu sobu sa satelitom i vojnim komunikacionim sistemom, bunkere koji su u stanju da odole biološkim, nuklearnim i hemisjkim napadima, park i kongresni centar.

Foto: ADEM ALTAN / AFP / Profimedia

Oko 8,2 miliona evra otišlo je na tepihe, a 5,9 miliona evra na 400 pari vrata. Ima veliki broj kupatila, bazena i banja. Palata ima predivne bašte i celu noć je osvetljena reflektorima tako da većina od 4,5 miliona stanovnika Ankare može da je vidi.

Palata u „neo-seldžukidskom stilu“ – po uzoru na građevine iz 11-13. veka, prostire se na placu koji je kupio osnivač Turske Mustafa Kemal Ataturk.

PROČITAJTE JOŠ:

Vredi preko 600 miliona dolara

Tadašnji ministar finansija Turske Mehmet Šimšek izjavio je 2014. godine da će predsednička palata ukupno će koštati 491 milion evra, mada se kasnije u medijima provlačila i priča o neverovatnih 660 miliona.

Kompleks je obezbeđen vrhunskim bezbednosnim merama sa velikim brojem obezbeđenja.

Četvorosturko je veća od Versaja Luja XIV, a sa prvog mesta najvećih palata svrgla je velelepno zdanje sultana od Bruneja. Trideset puta je veća od Bele kuće i veruje se da je najveća palata sagrađena bilo gde u svetu u poslednjih više od 100 godina.

Kada je Vrhovni sud 2015. godine odlučio da je ovo zdanje nelegalno, jer je sagrađeno usred zelene površene, zaštićene lokacije i da je prekršeno više zakona, Erdogan je ipak odlučio da nastavi sa projektom. Britanski tabloidi su još 2017. godine pisali da samo račun za struju i grejanje mesečno premašuje pola miliona dolara.

BONUS VIDEO: Obraćanje Erdogana sa balkona pristalicama posle proglašenja preliminarnih rezultata izbora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar